RUSKI AMBASADOR U ZAGREBU PORUČIO: Sada vam Putin neće doći
Foto: EPA

PROTERIVANJE DIPLOMATA

RUSKI AMBASADOR U ZAGREBU PORUČIO: Sada vam Putin neće doći

Hrvatska -

Ambasador Ruske Federacije u Zagrebu Anvar Azimov ocenio da je odluka Hrvatske da protera ruskog diplomatu štetna i da je malo verovatno da Putin dođe u Zagreb.

Azimov kaže da nije jasno kako će odluka o proterivanju ruskih diplomata pomoći u istrazi o trovanju Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji i kako će poboljšati odnose između Rusije i Zapada.

Ruski diplomati aktivno su radili na obnovi rusko-hrvatskih odnosa u interesu obeju država, i to zbog privrednog rada, dolaska ruskih investicija u Hrvatsku, stvaranja novih radnih mesta... A Hrvatska je, kaže, zbog toga proterala jednog od nas. Istakao je da s obzirom na neprijateljski korak koji je Hrvatska preduzela u odnosu na Rusiju, verovatno će biti određenih korektiva i po pitanju eventualne posete ruskog predsednika Hrvatskoj.

"U svakom slučaju, očigledno je da je u bliskoj budućnosti takva poseta predsednika Putina Hrvatskoj malo verovatna", rekao je Azimov.

Rusija, istakao je, želi dobro i Hrvatskoj i Srbiji i zainteresovani smo za poboljšanje odnosa izmedju tih dveju zemalja. Govoreći o interesima Rusije u ovom delu Evrope, Azimov kaže da je njegova zemlja zainteresovana da Balkan bude stabilna i sigurna regija, te da zvanična Moskva tu nema nikakvih geopolitičkih planova. "Naše su ambicije potpuno normalne, želimo poboljšanje bilateralnih odnosa sa svim zemljama zapadnog Balkana. Dijalog između Rusije i drugih zemalja vodi boljoj sigurnosti i stabilnosti. Rusija ima stalnu politiku prema Balkanu kao regiji koja leži između istoka i zapada. Želimo da Balkan bude neutralan, ali to se ne događa. Očite su evroatlantske ambicije balkanskih zemalja i mi to poštujemo, ne želimo ih narušavati ni u kom pogledu", rekao je.

Što se Srbije tiče, Azimov je rekao da je naša zemja strateški partner Rusije na Balkanu, te da s njom ima najintenzivnije kontakte.

"Znamo za srpske aspiracije prema članstvu u EU i to poštujemo. No u isto vreme želimo reći da približavanje Srbije Evropskoj uniji ne treba da bude prepreka tradicionalno dobrim odnosima Rusije i Srbije", rekao je. Istovremeo, kazao je, Rusija želi da poboljša bilatralne odnose sa svim balkanskim zemljama.

"Postoje dva aspekta - održati neophodan politički dijalog na različitim nivoima i, drugo, želimo da ojačamo naše trgovinske i ekonomske veze. Želimo da ulažemo. Naša saradnja i naš pristup prema zemljama u regiji ne sudara se s politikom SAD prema Balkanu. Spremni smo da saradjujemo sa svim zemljama, s EU i SAD kako bismo ovu regiju učinili što sigurnijom i stabilnijom", poručio je ruski ambasador u Zagrebu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track