JAHTE BEŽE IZ HRVATSKE: Boravišna taksa za brodove od 20 metara poskupela skoro 9 puta
Foto: Profimedia

NOVI NAMETI

JAHTE BEŽE IZ HRVATSKE: Boravišna taksa za brodove od 20 metara poskupela skoro 9 puta

Hrvatska -

Boravišna taksa za brodove od 20 metara u 2018. godini poskupela je i do devet puta u Hrvatskoj, što je posledica uredbe koju je Vlada donela 4. avgusta 2017.

Visina boravišne takse utvrđena je u rasponu od 2,5 do 8 kuna, zavisno od klase turističkog mesta i razdoblja.

Zbog enormnog poskupljenja, nautičari su svoje jahte počeli da sele u italijanske, grčke i turske marine, a hrvatske luke već trpe velike novčane gubitke.

Na problem je upozorilo i udruženje marina HGK. Upozorili su na štetne posledice nove uredbe i predložili tri moguća rešenja - da se nova uredba stavi van snage, da se njena primena odgodi za 2019. ili da se redefiniše model naplate za nautičare, saopšteno je iz Županijske komore Rijeka.

foto: Profimedia

Takođe, izmenjeni su iznosi paušala za vlasnike ili korisnike plovila (nautičari), a iz Udruženja marina ističu kako se "posebno enormno povećanje boravišne takse odnosi na nautički sektor".

Bilo je reakcija i iz Međunarodnog veća udruženja pomorske industrije (ICOMIA) i UK Jahting asocijacije iz kojih upozoravaju na dalekosežne negativne posledice. Prema prvim procenama, predviđa se veliki gubitak stranih plovila na stalnom vezu.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track