USVAJANJE ISTANBULSKE KONVENCIJE PODELILO HRVATSKO DRUŠTVO: Rascep u Crkvi i HDZ-u, Plenkovićeva vlada u opasnosti
Foto: Beta/Denis Cerić

opšti haos

USVAJANJE ISTANBULSKE KONVENCIJE PODELILO HRVATSKO DRUŠTVO: Rascep u Crkvi i HDZ-u, Plenkovićeva vlada u opasnosti

Hrvatska -

Ni posle usvajanja Istanbulske konvencije, koja je podelila hrvatsko društvo, duhovi se nisu stišali. U vladajućoj HDZ, premijera Andreja Plenkovića, nastao je rascep, tvrde hrvatski mediji i pitaju nije li to, ipak, početak kraja njegove vladavine.

Podelilo se i sveštenstvo, pa je splitski sveštenik tako don Jozo Mužić vernicima, koji su podržali Istanbulsku konvenciju, poručio da neće moći da se pričeste, dok se ne pokaju.

U HDZ su, naime, izračunali da je od 55 članova Kluba u Saboru 69 posto podržalo stranački vrh i Andreja Plenkovića, dok je 31 posto zastupnika glasao protiv ratifikacije Konvencije ili se uzdržao.

Ti šturi statistički podaci imaće očito dalekosežne posledice za odnose u stranci, pa u ovom trenutku niko ne očekuje da će Plenković povući drastične poteze i smeniti pre svega političkog sekretara, inače, njegovog nekada bliskog saadnika i prijatelja Davora Ivu Štira, koji je glasao protiv tog dokumenta.

Iako Plenković i Štir već duže vreme imaju hladne odnose i jedva razmenjuju neku rečenicu, odnos snaga u HDZ-u bitno se izmenio i stranačka desnica je ojačala.

S druge strane, navodi ovaj zagrebački dnevnik, Andrej Plenković sada može jasno da vidi s kim može, a s kim ne može da računa, pa i činjenicu da je protiv odluke stranačkog vrha o ratifikaciji bilo čak četvoro istaknutih HDZ-ovaca, zamenik Milijan Brkić, potpredsednica stranke Ivana Maletić te politički i međunarodni sekretari Štir i bivši šef diplomatije Miro Kovač.

"Iako svi uveravaju šefa stranke da glasanje po savesti u slučaju Istanbulske konvencije nije bilo upereno protiv premijera očito je to bio 'mini udar' na Plenkovića, koji je ujedno i prvi predsednik HDZ koji je doživeo da mu se javno suprotstave članovi predsedništva stranke i saborski zastupnici", rekao je neimenovani sagovornik za kog se kaže da je jedan istaknuti HDZ-ovac.

Izvor tvrdi da je sad već samo pitanje vremena kada će doći do, kako kaže, stranačkog obračuna.

"Signali koje je stranački vrh slao prema Štiru da je nelogično da se politički sekretar ne slaže oko najvažnijih poteza stranke, od koalicije s HNS-om do ratifikacije dokumenta Saveta Evrope kojim će hrvatska predsedavati od 18. maja, očito nisu urodili plodom. Štir nastavlja da solira, ali ni to neće moći biti unedogled", kaže isti izvor.

"U ovom trenutku sankcionisanje nije opcija i to je Plenković poručio svojim saradnicima, ali niko se ne zavarava da je priča gotova", naveo je on.

Istovremeno, splitski sveštenik don Josip Mužić na Fejsbuku izrazio razočaranje ratifikacijom Istanbulske konvencije i otkrio da oni koji su glasali 'za' ne zaslužuju pričest na misi.

"Oni, koji su nominalno hrišćani, a glasali su za ratifikaciju Istanbulske konvencije po savesti, neka računaju da ne smeju da pristupe pričesti, dok se ne pokaju i javno ne opozovu svoj sramotni čin. Svestenici su takvima dužni po savesti da uskrate pričest", napisao je don Mužić.

I dok su njegovi brojni prijatelji s Fejsbuka pozdravili tu izjavu, bilo je i onih koji su je žestoko kritikovali, poput dubrovačkog biskupa Mate Uzinića.

Uzinić se, međutim, oglasio tek kada je njega i portparola Zagrebačke nadbiskupije, Bornu Puškarića, prozvao SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević.

"Uz napomenu da bi neki posle svega što su javno rekli, i "za" i "protiv", sami trebalo da se upitaju pripadaju li još uvek Crkvi, sa spomenutim mišljenjem se ne slažem. Ono nije u duhu Jevanđelja. Poslanje nam nije da teramo ljude iz Crkve, nego da im pomognemo da se u nju vrate", napisao je Uzinić na Tviteru.

Iako je Istanbulska konvencija izglasana većinom u Saboru, vladajuća većina ostaje najveći problem premijera Plenkovića, jer posebno ju je ugrozio odlazak zastupnika HRAST- Hrvoja Zekanovića. Uprkos svemu HDZ-ovci veruju da vanredni parlamentarni izbori nisu opcija.

"Plenković i najbliži saradnici nasledili su mnoge kadrove Tomislava Karamarka, pa i neke njegove 'spavače'", kaže dugogodišnji član vladajuće stranke.

Prema njegovim rečima, Plenković je napravio grešku, kao i nekadašnja njegova prethodnica, Jadranka Kosor, što odmah nije proveo drastičnije promene u samoj stranci.

"Kosor je to koštalo 'glave', a sada je na Plenkoviću da izvuče lekcije i iz ratifikacije Istanbulske konvencije", kaže neimenovani izvor.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Denis Cerić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČIJE JA LUKSUZNA VILA NA POVLENU, VREDNA 1,5 MILIONA EU?! Šešelj tvrdi da je Dušana Mihajlovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja