VATIKAN GA NIJE KANONIZOVAO: Hrvatska crkva podiže spomenik Alojziju Stepincu
Foto: Wikipedija

u naselju zrin

VATIKAN GA NIJE KANONIZOVAO: Hrvatska crkva podiže spomenik Alojziju Stepincu

Hrvatska -

Hrvatska katolička crkva planira da 8. maja u naselju Zrin, u Sisačko-moslavačkoj županiji, opština Dvor, otkrije spomenik kardinalu Alojziju Stepincu.

O tome i o obeležavanju 75. godišnjice strdanja stanovnika naselja Zrin, koje su, kako se tvrdi, tokom Drugog svetskog rata spalili partizani, razgovarano je danas na sednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Sisku.

Skupom je predsedavao zagrebačju nadbiskup Josip Bozanić koji je rekao da je ponosan onim što čini sisačka crkva, piše Jutarnji list. Odajući priznanje sisačkom biskupu Košiću, inače u javnosti poznatom po svojim desničarskim istupima, Bozanić je rekao da se neki događaji, posebno u Sisku, ne smeju zaboraviti, jer zaborav stvara mogućnost njihovog ponavljanja.

"I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovde postaviti je znak istorije crkve i hrvatskog naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta".

Kardinal Stepinac, koji se tokom rata priklonio ustaškom poglavniku Anti Paveliću, jedna je od glavnih tačaka spora između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Dok Katolička crkva u Hrvatskoj čeka da Vatikan kanonizuje Stepinca, SPC se tome žestoko protivi, a do saglasja nije došlo ni nakon više zasedanja mešovite komisije dveju crkava koja je formirana na inicijativu pape Franje.

Po ulasku Nemaca u Zagreb 1941.godine Stepinac je podržao osnivanje NDH.

Bio je politički mentor i duhovni otac Ante Pavelica, blagosiljao je ustaške zločince koji su klali Srbe, Jevreje i Rome, a posle rata ih je skrivao u sedištu Katoličke crkve u Zagrebu.

U svom dnevniku Alojzije Stepinac je s puno mržnje pisao o pravoslavnim Srbima i navodio plan za unijaćenje. Iako je Katolička crkva uverena da će papa Franja sam odlučiti o kanonizaciji Stepinca, to se do danas nije dogodilo. Uprkos tome, međutim, Hrvati ga slave kao da je već proglašen svetim.

Inače, u istoriji je ostalo zabeleženo šta je Stepinac svojevremeno govorio. Jedna od njegovih izjava je i ona da su " Hrvati i Srbi dva sveta, severni i južni pol koji se nikad neće približiti osim čudom Božjim. Pravoslavlje je najveće prokletstvo Evrope, skoro veće nego protestantizam. Tu nema morala, nema načela, nema pravede, nema poštenja".

Stepinac je radio na pokrštavanju pravoslvaca, a u njegovom sedištu u Kaptolu posle rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track