PONOVO BOJKOT ZVANIČNE KOMEMORACIJE U JASENOVCU Plenković: Voleo da su ove godine izbegnute tri kolone
Foto: EPA

nezadovoljan

PONOVO BOJKOT ZVANIČNE KOMEMORACIJE U JASENOVCU Plenković: Voleo da su ove godine izbegnute tri kolone

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će 22. aprila učestvovati na državnoj komemoraciji za žrtve koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata u Jasenovcu i dodao da bi voleo da su ove godine izbegnute odvojene komemoracije i tri kolone.

"Vlada je napravila puno na smanjivanju tenzija i podela u društvu. Država respektuje žrtve ustaškog logora u Jasenovcu... Na drugim akterima je da vide žele li pokazati signal jedinstva u iskazivanju pijeteta i poštovanja prema žrtvama", rekao je Plenković novinarima upitan jesu li se mogle izbeći tri komemoracije u Jasenovcu.

Već treću godinu zaredom, predstavnici Jevreja, Srba i antifašista bojkotuju državnu komemoraciju u Jasenovcu zbog, kako se navodi, izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizacije i revitalizacije ustaštva. Bojkotu su se pridružili i predstavnici najveće opozicione stranke, Socijaldemokratske partije.

Prva od tri komemoracije održana je protekle nedelje u organizaciji Koordinacije jevrejskih opština. Predsednik Koordinacije Ognjen Kraus rekao je da jevrejska zajednica neće učestvovati u zajedničkoj komemoraciji sve dok izostaje jasna osuda i zabrana ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Predstavnici Srpskog narodnog veća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organizuju posebnu komemoraciju u subotu, 21. aprila, a dan kasnije je državna komemoracija.

Bojkot državne komemoracije počeo je 2016. u vreme desne vlade Tihomira Oreškovića, koju su činili Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most i to zbog relativizacije i revitalizacije ustaštva.

Hrvatska je u jesen iste godine dobila novu vladu, takođe HDZ i Mosta, koju vodi Andrej Plenković. Njegovi vladu u parlamentu podržavaju i predstavnici nacionalnih manjina, medju njima i srpske.

Uprkos tome, i prošle godine izostala je zajednička komemoracija uz objašnjenje da izostaje adekvatna reakcija vlasti na relativizaciju i revitalizacije ustaštva čiji je deo i spomen-ploča u Jasenovcu poginulim pripadnicima rata 90-tih godina s uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Tu ploču postavili su krajem te godine pripadnici udruženja veterana paravojne formacije Hrvatske odbrambne snage (HOS), a u septembru prošle godine premeštena je iz Jasenovac u Novsku.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja