Najnovije vesti

PONOVO BOJKOT ZVANIČNE KOMEMORACIJE U JASENOVCU Plenković: Voleo da su ove godine izbegnute tri kolone
Foto: EPA

nezadovoljan

PONOVO BOJKOT ZVANIČNE KOMEMORACIJE U JASENOVCU Plenković: Voleo da su ove godine izbegnute tri kolone

Hrvatska

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će 22. aprila učestvovati na državnoj komemoraciji za žrtve koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata u Jasenovcu i dodao da bi voleo da su ove godine izbegnute odvojene komemoracije i tri kolone.

"Vlada je napravila puno na smanjivanju tenzija i podela u društvu. Država respektuje žrtve ustaškog logora u Jasenovcu... Na drugim akterima je da vide žele li pokazati signal jedinstva u iskazivanju pijeteta i poštovanja prema žrtvama", rekao je Plenković novinarima upitan jesu li se mogle izbeći tri komemoracije u Jasenovcu.

Već treću godinu zaredom, predstavnici Jevreja, Srba i antifašista bojkotuju državnu komemoraciju u Jasenovcu zbog, kako se navodi, izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizacije i revitalizacije ustaštva. Bojkotu su se pridružili i predstavnici najveće opozicione stranke, Socijaldemokratske partije.

Prva od tri komemoracije održana je protekle nedelje u organizaciji Koordinacije jevrejskih opština. Predsednik Koordinacije Ognjen Kraus rekao je da jevrejska zajednica neće učestvovati u zajedničkoj komemoraciji sve dok izostaje jasna osuda i zabrana ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Predstavnici Srpskog narodnog veća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organizuju posebnu komemoraciju u subotu, 21. aprila, a dan kasnije je državna komemoracija.

Bojkot državne komemoracije počeo je 2016. u vreme desne vlade Tihomira Oreškovića, koju su činili Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most i to zbog relativizacije i revitalizacije ustaštva.

Hrvatska je u jesen iste godine dobila novu vladu, takođe HDZ i Mosta, koju vodi Andrej Plenković. Njegovi vladu u parlamentu podržavaju i predstavnici nacionalnih manjina, medju njima i srpske.

Uprkos tome, i prošle godine izostala je zajednička komemoracija uz objašnjenje da izostaje adekvatna reakcija vlasti na relativizaciju i revitalizacije ustaštva čiji je deo i spomen-ploča u Jasenovcu poginulim pripadnicima rata 90-tih godina s uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Tu ploču postavili su krajem te godine pripadnici udruženja veterana paravojne formacije Hrvatske odbrambne snage (HOS), a u septembru prošle godine premeštena je iz Jasenovac u Novsku.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...