DOŠLA ZASEBNO: Kitarovićeva odala poštu žrtvama Jasenovca
Foto: Kancelarija predsednice RH

POSETA

DOŠLA ZASEBNO: Kitarovićeva odala poštu žrtvama Jasenovca

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović odala je danas poštu žrtvama Jasenovca, a u Knjigu utisaka je upisala da joj dolazak u Spomen-područje logora Jasenovac uvek priziva osećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su tu počinjeni i pijeteta prema svim nevinim žrtvama.

Kitarović je u Spomen-park Jasenovac došla u pratnji Ivana Zvonimira Čička, izaslanika predsednice na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracionog logora Jasenovac koja će biti održana u nedelju, 22. aprila, saopšteno je iz Kabineta hrvatske Predsednice.

I ove, kao i prethodne dve godine, komemoracije u Jasenovcu se održavaju odvojeno - najpre su komemoraciju održali predstavnici Jevrejskih organizacija u Hrvatskoj, zatim će sutra to učiniti predstavnici antifašističkih organizacija i Srpskog nacionalnog veća, a u nedelju će biti održava državna komemoracija.

U logoru Jasenovac, ustaskoj "fabrici smrti", od 1941-1945.ubijeno je oko 700.000 Jevreja, Srba i Roma, što hrvatski desničari pokušavaju da umanje. Jasenovac je među retkim fašističkim logorima koji je imao i poseban deo gde su mučena i ubijana deca.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Kancelarija predsednice RH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track