ONA BI DA PONOVO PIŠE ISTORIJU: Kolinda traži novu komisiju koja bi UTVRDILA ISTINU o Jasenovcu!
Foto: Beta

holokaust

ONA BI DA PONOVO PIŠE ISTORIJU: Kolinda traži novu komisiju koja bi UTVRDILA ISTINU o Jasenovcu!

Hrvatska -

Grabar-Kitarovićeva je na Hrvatskom radiju iznela prilično čudan predlog, koji nije promakao slušaocima.

Kolinda Grabar-Kitarović je u razgovoru za Hrvatski radio u emisiji "S predsednicom mimo protokola" komentarisala kako bi ubuduće Hrvatska trebalo da odaje počast žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. Predsednica Hrvatske je poručila da se zalaže za jedinstvenu i zajedničku komemoraciju "jer bi to onda bila kolona zajedništva". Praktično je najavila da će se u tom slučaju lično pridružiti komemoraciji, umesto da odlazi u Jasenovac sama dan ili dva pre službene komemoracije.

"To nije bilo nimalo usmereno protiv vlade i zvanične komemoracije. Ali, evo, spremna sam u duhu zajedništva i pozivam sve, i Srbe u Hrvatskoj i jevrejske organizacije, da se dogovorimo da sledeće godine odemo svi zajedno i u tišini se poklonimo se tim žrtvama, odamo pijetet. Da pokažemo da smo dovoljno zreli da o toj temi iz prošlosti danas razmišljamo s tim vremenskim pomakom”, poručila je predsednica Hrvatske.

Ipak, Grabar-Kitarovićeva je tokom razgovora iznela prilično dvosmislen predlog, koji nije promakao slušaocima.

"Pitanje Jasenovca i žrtava ne sme biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga ko želi da promoviše bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske. Veoma dobrim u tom smislu smatram predlog čelnika HHO Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodne komisije sa članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdila istinu o Jasenovcu”, rekla je Grabar-Kitarovićeva.

"Da se tačno utvrdi prava istina, jer držim da samo istina može pomoći da se krenemo napred", poručila je. "U 21. veka modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može da utvrdi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije", rekla je predsednica Hrvatske.

Njene izjave izazvale su brojne kritike. Tako je saborski poslanik SDP-a Bojan Glavašević koji smatra da je Grabar-Kitarović relativizuje Holokaust.

"Kolinda Grabar-Kitarović relativizuje Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Sklanjanje KGK s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora PRH nego narodnog oslobođenja”, poručio je Glavašević.

Kurir.rs/Net.he

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track