Najnovije vesti

EVO KO JE HRVATSKI HAKER KOGA JE JURIO CEO SVET: Nije imao ni školu, a zaradio velike pare
Foto: Shutterstock, Ilustracija

RADIO IZ PORODIČNE KUĆE

EVO KO JE HRVATSKI HAKER KOGA JE JURIO CEO SVET: Nije imao ni školu, a zaradio velike pare

Hrvatska

Haker Kristijan R. iz Zaprešića, koji je juče uhapšen u međunarodnoj policijskoj akciji, priveden je u Županijski sud u Velikoj Gorici, gde mu je određen jednomesečni pritvor.

On je osumnjičen da je upravljao sajtom Vebstreser pa je protiv njega podnesena krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo protiv kompjuterskih sistema, programa i podataka, za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

foto: MUP Hrvatske

Kako je objašnjeno, istražni zatvor određen je zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti krivično delo.

Veruse da je od 2015. do 24. aprila 2018. godine, iz porodične kuće u Zaprešiću, upravljao računarskim sistemom dostupnim na stranicama webstresser.com i Webstresser.org. Taj servis je omogućavao korisnicima da za novčanu naknadu unajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service) napada servere po izboru. Takvi napadi, pojašnjava sud, označavaju sprečavanje pristupa napadnutom sistemu slanjem mnogobrojnih korisničkih upita.

foto: Reuters

Mladić je tako onemogućavao ili otežavao pristup internet stranicama, čime je vlasnicima naneo neutvrđenu materijalnu štetu. Servis je postavio na server u vlasništvu firme iz Holandije.

Koliko je "Vebstreser" bio popularan, govori podatak da je imao više od 136.000 registrovanih korisnika, a za tri godine ostvario je 4 miliona sajber napada. Sve je moglo da se plati preko pejpala ili u kriptovaluti, a najjeftiniji paket bio je 15 dolara za mesec dana, u trajanju od 20 minuta na dan.

Tužilaštvo sumnja da je uz pomoć tog servisa nezakonito zaradio najmanje 200.000 evra.

Zahvaljujući uplatama podizao je platne kartice, a pretragom njegove kuće policija je pronašla i potvrdu kompanije Moro1993 za kupovinu zlatnih poluga.

Na "Vebstreseru" se mogao naručiti napad i mobilnim telefonom, a za korišćenje servisa nisu bila potrebna nikakva posebna informatička znanja.

Inače, Kristijan R. pohađa 3. razred Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu. Njegov prijatelj otkrio je da baš i nije bio zainteresovan za školu, zbog čega je dvaput pao razred. U njegovoj kući novinari su zatekli baku koja ih je uveravala da je mladić u školi iako je bio uhapšen.

Njegov drug je rekao i da je reč o dobrom, pristojnom dečku, koji je znanje stekao sam, malo-pomalo, koristeći i forume.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...