Najnovije vesti

SLOVENCI BESNI ZBOG CENA U HRVATSKOJ: Žale se da će letovanje ove godine biti još skuplje, a jedna stvar ih posebno nervira
Foto: Shutterstock

ogorčeni

SLOVENCI BESNI ZBOG CENA U HRVATSKOJ: Žale se da će letovanje ove godine biti još skuplje, a jedna stvar ih posebno nervira

Hrvatska

Slovenački mediji zaključili su da će letovanje u Hrvatskoj ove godine biti skuplje nego prošlog leta pišući ne samo o višim cenama u hotelima i restoranima već i o višim boravišnim taksama, desetoprocentnom sezonskom poskupljenju putarina i trajektnog prevoza, kao i petostrukom povećanju cena užadi u marinama.

Za primer navode cenu ulaznice u Nacionalni park Plitvice koja je ove godine već poskupela sa 180 na 250 kuna (34 evra). Slična poskupljenja, najavljeni su i u ostalim nacionalnim parkovima.

Ali, mediji se najviše fokusiraju na nautički turizam ističući kako je Hrvatska tradicionalna destinacija mnogih nautičara iz Evrope. Zbog poskupljenja vezova u marinama i ostalih naknada, kažu, vlasnici jahti i brodova razmišljaju o ovogodišnjeg odlasku u druge mediteranske zemlje.

Ističući da nautički turizam iz godine u godinu beleži veliki rast (prošle godine se u toj industriji u Evropi "vrtelo" oko 23 milijarde evra), slovenački mediji pišu da je Hrvatska nautička industrija prošle godine zabeležila prihod od 950 miliona dolara.

Ipak, uprkos znatnim poskupljenjima u tom sektoru turizma, menadžeri slovenačkih marina ne očekuju da će nautičari masovno odustati od hrvatskih marina.

Uz generalno rekordne prošlogodišnje rezultate (18,5 miliona dolazaka i 102 miliona noćenja), posebno se ističe veliki zamah nautičkog turizma.

U proteklih jedanaest godina (od pretkrizne 2006. godine) broj brodova na hrvatskoj strani Jadrana povećao se za 27 posto, a broj nautičara za čak 50 posto.

Na hrvatskoj obali ukupno je 139 luka, 71 marina i 17.400 užadi u njima. Samo prodajom vezova, marine su prošle godine ostvarile nešto više od 100 miliona evra prihoda.

Nadalje, iznajmljivanje brodova doneo je nautičkoj industriji oko 400 miliona evra. Osim toga, prošle godine je u Hrvatsku iz drugih zemalja stiglo 18.211 stranih jahti, motornih čamaca i brodova, dok se u Hrvatskoj nalazi ukupno 65.000 brodova.

Slovenački mediji takođe ističu da su donedavno hrvatske marine tradicionalno bile jeftinije od slovenačkih, ali se situacija promenila pa sad mnoge naplaćuju užadi skuplje od dve najskuplje marine u Sloveniji – u Portorožu i Izoli.

Kurir.rs/Net.hr/Delo.si

Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...