HRVATSKI ANALITIČAR O RADIJU KOJI PUŠTA SRPSKI TURBO-FOLK: Ako je išta iz Srbije uspelo da osvoji Hrvatsku, to je muzika
Foto: Profimedia

novokomponovani narodnjaci od jutra do sutra

HRVATSKI ANALITIČAR O RADIJU KOJI PUŠTA SRPSKI TURBO-FOLK: Ako je išta iz Srbije uspelo da osvoji Hrvatsku, to je muzika

Hrvatska -

Analitičar Goran Vojković ističe da je najava da će se u Zagrebu pojaviti prvi radio koji će puštati "cajke", ili ono što se u Srbiji zove "novokomponovana muzika", a po umetničkoj vrednosti, kako kaže, uglavnom predstavlja muzičko smeće, prouzrokovala hrpu komentara.

On ističe da se ta muzika, koju "karakterišu pevačice i pokoji pevač specificnog izgleda i cesto slaba glasa, ritam mašina i tanki stihovi ljubavnih tema", u Hrvatskoj sluša više nego ikada.

Ako je išta iz Srbije uspelo da osvoji Hrvatsku, to je, kako je naveo, muzika.

"Onome koji misli ovo pokrenuti, svaka čast i čestitamo, jer razotkrio je još jedan segment u kojem su Hrvati maksimalno dvolični", piše Vojković.

U javnosti se, kako naglašava, dobro pazi da slučajno ne upadne koja srpska reč ili da neko ne kaže maj umesto svibanj, a kada dođu noć i alkohol, peva se i igra na melos s druge strane Drine.

Zanimljivo, uglavnom se ne sluša ono što u Srbiji vredi, a imaju zaista kvalitetnih muzičara, naveo je Vojković, dodavši da se sluša "baš zadnji šund".

foto: Profimedia

"S onim što se 1990-tih slušalo polutajno, pa onda po klubovima na periferijama gradova, pa onda po centrima, a sada će se izgleda i na radiju slučati, do rata smo se doslovno sprdali", naveo je u autorskom tekstu Vojković.

Ne sumnjamo da to neće biti izvrsno slušano, ističe Vojković, koji dalje piše da će biti i onih kojima to smeta.

"Ali, jednostavno je, ako vam srpski narodnjaci na nekom zagrebačkom radiju smetaju, nemojte okrenuti tu stanicu. Niko vas apsolutno ne obavezuje da ih slušate, a šta slušaju drugi, nije vaš problem", zaključuje Vojković.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja