KO ČUVA HRVATE? Diplomirani kriminolozi čame na birou, a evo ko vodi policiju!
Foto: Profimedia

problem

KO ČUVA HRVATE? Diplomirani kriminolozi čame na birou, a evo ko vodi policiju!

Hrvatska -

Ksenija Jukić je diplomirala kriminalistiku. U međuvremenu i forenziku. A radi za 400 evra, i to ne posao za koji se školovala.

"Naravno da ovo nije bila budućnost ni blizu kakvu sam ja zamišljala. Ali, kako je nama obećano da ćemo mi svi biti zaposleni u roku 2 godine otkako diplomiramo, ja sam računala na to", tvrdi Ksenija.

Kriminalistiku je završio i Julije Šincek koji sada radi u trgovačkom centru. "Radio sam 3, 4 vrste posla dakle isto kao i moje kolege koji se snalaze na razne načine, neki su odustali, neki su otišli u Nemačku, Norvešku, neki su se bacili u političke vode, na razne načine se snalazimo", tvrdi Šincek.

Dok kriminalisti nemaju posla - policiji nedostaje policajaca. Po podacima Nacionalnog sindikata pre 5 godina na konkurs za policajca javilo se od 12 do 15 hiljada policajaca, a primalo se 300. Danas se prijavi 150, a treba ih 700. Da stvar bude gora, svakog dana sistem napušta 5 do 7 osoba.

"Ja stvarno ne znam za jedno 10 godina ko će to čuvati i štititi hrvatske građane i ko će sprovoditi javni red i mir", kaže je Darijo Žepina iz Nacionalnog sindikata policije.

Za Kseniju problem ne bi bio ni da krene iz početka - kao obična policajka.

"Bila bi prezadovoljna i presrečna da nam se da prilika. Sigurna sam da bi velika većina nas pristala da radimo koliko god godina radimo u običnoj policiji, da naučimo posao i da kasnije s vremenom napredujemo", kaže Ksenija.

Jer najviše ih frustrira što se škola očigledno ne ceni. "Desi se to da vaspitač predškolske dece radi kao načelnik neke policijske postaje ili profesor engleskog jezika radi kao rukovodilac nekog sektora", tvrdi Šincek.

Iz MUP-a danas najavljuju mogućnost zaposlenja. "Shodno navedenom planu, na radna mesta državnih i policijskih službenika predviđeno je da se prime kandidati više i visoke stručne spreme sa područja društvenih nauka (na koja se mogu prijaviti i kriminalisti i diplomirani kriminalisti), prema potrebama MUP RH", poručuju. Po podacima kriminalista, više od stotinjak njih je trenutno bez posla.

Kurir.rs/rtl.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track