HRVATSKOJ STRANCI SE DOGODIO NEOBIČAN GAF: Glasali protiv svog zakona, kažu da nisu čuli od buke
Foto: Fonet

I TO SE DEŠAVA

HRVATSKOJ STRANCI SE DOGODIO NEOBIČAN GAF: Glasali protiv svog zakona, kažu da nisu čuli od buke

Hrvatska -

Iako su predlagali da Univerzitet Sjever izmeni sedište i ime, poslanici hrvatskog Mosta prilikom glasanja u petak su glasali protiv svog zakona. Kako kažu, zbog buke su napravili grešku.

Mostov Robert Podolnjak je još krajem prošle godine u proceduru uputio izmene Zakona o prenosu osnivačkih prava nad Univerzitetom Sjever na Republiku Hrvatsku. Tim izmenama predlagao je da se promeni ime u Univerzitet u Varaždinu i da se sedište, koje se trenutno nalazi u Koprivnici,

prebaci u Varaždin.

Podolnjak je u predlogu argumentovao da većina javnih univerziteta imena nosi prema gradovima u kojima im je sedište. Iako pomenuta ustanova ima dva studijska centra, u Varaždinu i Koprivnici, više studenata pohađa programe u Varaždinu pa je predložio da se sedište prebaci u taj grad.

Međutim, kada je u petak došao red za glasanje, Most je glasao protiv svog predloga zakona. Na glasanje nije stavljen zaključak 'da se podržava' predlog zakona nego zaključak da se 'ne podržava' predlog zakona, a Mostovci su automatski glasali 'za'.

foto: Beta

Prilikom glasanja, što se može čuti i u snimcima na stranicama Sabora, čak je i predsednik Sabora Gordan Jandroković proverio kako se glasa, a može se čuti i sekretarka plenarne sednice Ivana Bukaricu kako se čudi kako je Most glasao. "Što su i oni glasali za?", čuje se na snimku.

"Zbog nerazgovetnosti, buke i premora u sali, članovi poslaničkog kluba Mosta greškom su dali glas negativnom mišljenju kojim se zakonski predlog odbija. Čim je postalo jasno šta se dogodilo klub Mosta je zbog specifičnosti situacije zatražio od predsednika Sabora ponovljeno glasanje, odnosno, korekcije, po uzoru na praksu u Evropskom parlamentu', poručuju u Mostu.

Međutim, Jandroković je to odbio, rekavši da se "glasalo skladno uobičajenoj praksi".

To nije bilo jedino čudno glasanje u petak, u žižu javnosti upao je i šef SDP-a Davor Bernardić. Naime, u petak su, između ostalog, poslanici odbili predlog dopuna Zakona o doprinosima, koga je u saborsku proceduru uputio Mirando Mrsić i zbog čega je izbačen iz SDP-a.

Jedini SDP-ovac koji je glasao protiv predloga bio je Davor Bernardić, dok je većina drugih bila ili suzdržana ili nije uopšte bila u sali, a bilo je i onih koji su bili u dvorani ali se nisu uključili za glasanje. Mrsiću su podršku pak dali Željko Jovanović, Milanka Opačić, Nenad Stazić, Damir Tomić i Siniša Varga.

Odgovarajući zašto je glasao protiv predloga Miranda Mrsića, Bernardić je istakao kako je glasao po savesti i dodao kako je Mrsić oblatio SDP.

Kurir.rs/Tportal.hr Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track