(VIDEO) PSI TERORIŠU ROMSKA NASELJA U HRVATSKOJ: Samo u jednom ih ima preko 500, vlast se sprema za višenedeljnu borbu!
Foto: Profimedia

drama

(VIDEO) PSI TERORIŠU ROMSKA NASELJA U HRVATSKOJ: Samo u jednom ih ima preko 500, vlast se sprema za višenedeljnu borbu!

Hrvatska -

U hrvatskom romskom naselju Parag na granici sa Slovenijom, gde god da pogledate vidite pse.

Ali njih ovde niko više ni ne primećuje. Oni su deo sela. U ovo doba godine prepuni su nametnika. Potencijalno su opasni i za ljude i to ne samoo zbog zaraza. "Noću se ne usuđujemo da idemo napolje", kaže Matijaš Oršuš, predsednik romskog naselja Parag.

Zbog krpelja se jadne životinje trljaju o zidove. Krvavi ostaci su vidljivi svuda. Samo u ovom naselju ima oko 500 pasa.

"Mi te pse volimo kao da su naši, ali, nažalost, mnogo ih je. I to moramo da rešimo jer ne daj Bože da dođe neka bolest na ljude", kaže Oršuš.

Kako da se problem reši, smišljala su čak tri ministra još 2016. godine. Situacija koju smo zatekli u tim selima tada je već bila zabrinjavajuća, ali niko nije bio svestan toga da će postati još gore. Lokalna vlast je nemoćna.

"Uvek se srećemo sa istim problemima jer bivamo napadnuti i fizički. U zakonu jasno piše da se o napuštenim psima brine lokalna zajednica koja ih mora smestiti u sklonište", kaže Marijan Glavina, veterinarski inspektor.

Načelnik Orehovice Franjo Bukal 2015. rekao je da je hvatanje pasa i smeštanje u azil preskupo. Finansijski pretežak zadatak, pa i nemoguć. Sve do prošle nedelje, kada iz Ministarstva napokon stiže sjajna vest. Plan Ministarstva je da se u sledećih nekoliko nedelja krene sa akcijom čipovanja i vakcinisanja, ali i obavezne kastracije odnosno sterilizacije životinja. Čak su i meštani spremni da preuzmu na sebe deo posla.

Dok se akcija koordinira i planira u detalje, na terenu već traju pripreme. "Psi će biti kastrirani, vakcinisani", kaže Oršuš. Suživot sa psima oduvek postoji, ali ovakav kakav je bio dosada više jednostavno nije moguć.

Već sada veterinari su spremni. Čeka ih nekoliko napornih nedelja i operacije koje će se obavljati kao na traci. Čakovec je inače prvi grad u zemlji koji je uveo meru kastracije i sterilizacije životinja. Veterinari tvrde da će svaka životinja da prolazi isti tretman koji je posve bezbolan.

Mnogi psi koji danas lutaju romskim naseljima vraćaće se u ista ta naselja, ali čipovani, avkcinisani, sterilisirani. Rezultati neće biti vidljivi odmah, već sa godinama, kada bi se broj životinja napokon mogao da se svede na neki normalniji i prihvatljiviji nivo.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track