PUPOVAC: Zagreb ne sme da podstiče ustaški mit
Foto: Beta/ Ana Silvar Dominic, Foto: Beta / HINA/Lana Slivar Domini

O ODNOSIMA SRBIJE I HRVATSKE

PUPOVAC: Zagreb ne sme da podstiče ustaški mit

Hrvatska -

Niko se ne može protiviti komemoraciji žrtvama, ali ona se mora razdvojiti od slavljenja ustaškog režima, ideologije i njihovih zločina, ne sme se više dozvoliti stvaranje i gajenje ustaškog mita u Blajburgu, poručio je predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac.

"Evropa je napravila prvi korak, ali to nije dovoljno. A hrvatska država će, tek kada žaljenje za žrtvama razdvoji od veličanja ustaštva, pokazati da joj je zaista stalo do njenje antifašističke tradicije", rekao je Pupovac.

Upitan o tome da li očekuje dalje zaoštravanje odnosa Srbije i Hrvatske, rekao je da srpsko-hrvatski odnosi ne mogu imati dobru perspektivu ako dve države ne budu znale kako će se nositi sa zločinima iz devedesetih i strahotama iz Drugog svetskog rata.

"Bićemo žrtve ratnih prilika i povod za zabrinutost Evrope i međunarodne zajednice. Nismo daleko od toga da se začuju zvona za uzbunu", rekao je Pupovac.

Po pitanju odluke Hrvatske da ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu zabrani ulazak u zemlju, Pupovac kaže da ne misli da bi politike dveju zemalja trebalo da se završavaju takvim odlukama.

"Kad su u pitanju Jasenovac i stradanja u Drugom svetskom ratu, o tome mora da se razgovara. Jasenovac se pretvara u ozbiljan predmet sukobljavanja, kao krajem osamdesetih i početkom devedesetih, a to se nije dobro završilo po ovdašnje Srbe", navodi Pupovac.

On je naglasio da se međunarodne varnice odrzažavaju na život Srba u Hrvatskoj tako što se stvara prostor za ekstremizam i ugrožava se osećaj slobode i sigurnosti, pišu Novosti.

"Ako nema dijaloga i saradnje, mnogi ljudi trpe, jer se ne rešavaju pitanja izbeglih i povratnika, koja se tiču pravne sigurnosti, imovine, finansija, penzija", kaže Pupovac.

Mišljenja je da će biti potrebni meseci da se obnovi dijalog Srbije i Hrvatske i naglašava da u Beogradu postoji jedinstven stav oko politike, dok u Zagrebu "nije baš tako".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Beta/ Lana Slivar Dominic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track