Najnovije vesti

LUDILO OD PARA! EVO KOLIKO JE EKIPA DALIĆEVE ZARADILA U AFERI MEJLOVI: Samo savetnici Borg grupe dobijali po 1.000 EVRA DNEVNO za Agrokor! (VIDEO)
Foto: EPA, Reuters, Beta

ODRALI KOMPANIJU

LUDILO OD PARA! EVO KOLIKO JE EKIPA DALIĆEVE ZARADILA U AFERI MEJLOVI: Samo savetnici Borg grupe dobijali po 1.000 EVRA DNEVNO za Agrokor! (VIDEO)

Hrvatska

Svaki savetnik za restrukturiranje u Agrokoru zarađivao je 1.000 evra (7.923 kune) dnevno, a među njima su i članovi takozvane Borg grupe, koji su prvo napisali Lex Agrokor, a zatim izabrali američki "Aliks partners" (Alix partners), koji im je istog dana dao milionske poslove! 

Martina Dalić je zbog toga dala ostavku na funkciju ministra privrede i potpredsednika vlade, ali ti poslovi i dalje traju.

Na savetovanju Agrokora najbolje su prošle bivša firma Ante Ramljaka, Tekso menadžment (Texo Managment), ali i Altera savetovanje Branimira Bricelja, koji je učestvovao u pisanju zakona.

Po izveštajima iz 2017, Tekso menadžment, koji vodi Tomislav Matić i ima tri zaposlena, prihodi su skočili na gotovo 8,9 miliona kuna, što je sedam i po puta više nego 2016, kad Ramljak još nije bio vanrednik poverenik Vlade Hrvatske za Agrokor, nego je radio u toj firmi. Dobit od 3,45 miliona kuna (oko 467.000 evra) bila bi još veća da nisu prikazali visoke troškove od četiri miliona kuna, pa bi mogli da se nađu pod lupom Poreske uprave.

foto: 24sata.hr

Ovo su podaci samo za prošlu godinu, a ugovori još traju.

Altera Savetovanje, čiji su ljudi pisali Lex Agrokor i bili savetnici, takođe imaju samo troje zaposlenih. Prihode su povećali 11 puta, a čista dobit im je skočila čak 32 puta - na fantastičnih 935.000 evra (6,9 miliona kuna).

Interkapital je treća firma čiji su zaposleni, kao što je Tonći Korunić, prvo pisali zakon, a onda postali savetnici. Oni nisu objavili fakture pa se, iako se vidi veliki porast prihoda, ne može sa sigurnošću utvrditi da li su to bili poslovi s Agrokorom.

Advokatsko društvo Borisa Šavorića, koji je predložio zakon, lani je prijavilo porast prihoda od dva milijuna kuna. Šavorić je tvrdio da je radio besplatno, a nije se spominjao na listi angažiranih savjetnika koje je Ramljak podjelio novinarima jesenas. Šavorić je lani ostvario visoku dobit od 271.000 evra (9,5 miliona kuna - čak 2 miliona više nego 2016. godine). Oni su bili i u sukobu interesa jer su paralelno radili na zakonu, a i za rusku VTB banku.

Biznis je procvetao i advokatskom društvu Ramljakovog prijatelja Mladena Prke, koje je zastupalo i još zastupa Ramljaka i u privatnim parnicama, a Ramljak ih je angažovao bez tendera. Ivica Todorić je prozvao tu kancelariju da je Agrokoru četiri stranice teksta naplatila 15.000 evra (110.000 kuna). Prošle godine su zaradili 474.000 evra - 3,5 miliona kuna više, a čista dobit im je porasla za 339.000 evra (2,5 miliona kuna).

foto: Reuters

Među advokatskim kompanijama koje je vanredna uprava angažovala su i Bogdanović, Dolički i partneri, a Tin Dolički je glavni pravni savetnik uprave.

Oni su 2017. zaradili 325.000 evra (2,4 miliona kuna) više nego 2016, s tim da su učetvorostručili čistu dobit i završili godinu sa 494.000 evra (3,65 miliona kuna).

Američki Aliks je, osim dela grupe Borg, angažovao i komunikacijsku kancelariju Colić, Laco i partneri, a fakture pokazuju da su oni bili plaćeni tripu manje od Teksa i Altere. Ipak su prošli odlično, sa Ipak, i oni su dobro prošli, s 271.000 evra (2 miliona kuna) više prihoda i 122.000 evra (900.000 kuna) dobiti.

Svi savetnici, ukupno 141 iz raznih firmi, do kraja marta su koštali 43.482.000 (321 milion kuna), a procena je da će ukupno zaraditi 68.000.000 miliona evra (500 miliona kuna).

Strane firme, kao što je Aliks partner, mesečno zarade nešto više od milion evra (7,5 milouna kuna).

Sudski veštak za finansije Davor Banović pita se da li je realno da su savetnici toliko plaćeni. Kaže da je njegova satnica veštačenja za sud 10 evra bruto (70 kuna), maksimalno 20 evra (140).

"Poresko uvek može - i treba - da proveriti da li je sve odrađeno i tačno naplaćeno, jer su usluge najčešći način za izvlačenje novca. Oni su restrukturiranje zasnovali na odvajanju osnovnih delatnosti od neosnovnih", kaže on.

foto: AP / Darko Bandic

Prema podacima hrvatske Vlade, Agrokor je od početka 2017. do kraja ovoga januara izgubio 8.000 zaposlenih. 

Neto naknada za Antu Ramljaka bila je oko 10.000 evra (više od 73.000 kuna). S porezima i doprinosima, Agrokor je koštao više od 163.000 evra (1,2 miliona kuna) - koliko i Fabris Peruško, koji je angažovan na ugovor o delu.

Još se ne zna ko će zameniti Martinu Dalić. Među hadezeovcima najčešće se u tom kontekstu spominju ministar Tomislav Ćorić. Šef HNS Ivan Vrdoljak demantovao je spekulacije da će ući u Vladu.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: EPA, AP, Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...