NI SRBI NI BOSANCI NEĆE DA RADE U HRVATSKOJ: Više od polovine radnih dozvola ostalo neiskorišćeno, a počela sezona!
Foto: Profimedia

panika

NI SRBI NI BOSANCI NEĆE DA RADE U HRVATSKOJ: Više od polovine radnih dozvola ostalo neiskorišćeno, a počela sezona!

Hrvatska -

ZAGREB - Više od 50 posto radnih dozvola, tačnije još 2.483 dozvole namenjene radnicima u turizmu ostale su neiskorišćene.

Prema podacima koje je dostavilo Ministarstvo turizma, obezbeđeno je 4.0660 dozvola (929 je iskorišćeno, dok ih je 1.188 u postupku odobravanja). Iako su neki radnici iz BiH i Srbije došli da odrade sezonu u Hrvatskoj, činjenica je da interes komšija za radom u Hrvatskoj nije velik, što pokazuju i navedeni podaci.

"Hrvatskoj nedostaje bar 15.000 radnika u turizmu. Ministarstvo turizma je računalo na radnike iz Bosne, no ni ti ljudi ne žele u Hrvatsku, već radije odlaze u Austriju gde konobarima nude 1.800 evra platu uz besplatan smeštaj i hranu.

Sa druge strane, priča o Filipincima je suluda, niti znaju jezik niti naš mentalitet. Moramo da se baziramo na našim ljudima i osiguramo im dostojanstven život u Hrvatskoj, tad ćemo zadržati mlade u turizmu", rekao je Eduard Andrić, predsednik Sindikata turizma.

Dodaje da Istra ima najmanje problema jer prednjači pred ostatkom Hrvatske pa su tako povećali plate i rešili pitanje smeštaj za radnike, dok će Dalmacija imati velikih problema. Iako tvrdi da ova sezona neće propasti, to ne može da garantuje za sledeću, ukoliko se stvari iz temelja ne promene na bolje za sezonce.

Kurir.rs/Index.hr

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track