OČAJNI VOĆARI BESPLATNO DELE JAGODE U ZAGREBU: Uvoza je toliko da za naše nigde nema mesta! (VIDEO)
Foto: LeLux / Alamy / Alamy / Profimedia

UGROŽAVA IH UVOZ

OČAJNI VOĆARI BESPLATNO DELE JAGODE U ZAGREBU: Uvoza je toliko da za naše nigde nema mesta! (VIDEO)

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatski voćari od 9.00 jutros dele jagode jagode ispred Plodina, pored zagrebačkog Arena centra, u znak protesta zbog velikog uzvoza tog voća koji je uticao na to da domaći trgovinski lanci ni na vrhuncu sezone ne preuzimaju domaće jagode.

Plodine, kako kažu, nisu jedini trgovinski lanac gde se ne prodaju hrvatske jagode, ali izabrali su ga jer je reč o nacionalnom lancu koji, kako kažu, sabotira domaću proizvodnju Zagreba i zagrebačkog prstena, Vrgorca, kao i voćara i vinogradara Moslavine.

"U najvećoj sezoni berbe jagoda, kod nas ima uvoza jagode iz drugih zemalja i one se prodaju po nama neprihvatljivim, dampinškim cenama. U Plodinama je, na primer, bila akcija jagoda za 8,99 kuna po merici, što je nerealna cena. Naša realna cena je ona koju mi držimo na štandovima, to je 12 kuna za mericu", kaže Marijan Herceg, predsednik Udruženja uzgajatelja jagoda Grada Zagreba, napomenuvši da su troškovi proizvodnje i plasmana visoki i da je zato domaća jagoda skuplja od uvozne.

"Svoje jagode više neću ni brati. Svako ko želi može doći na moju njivu u Velikoj Ludini i sam ubrati kilogram jagoda za pet kuna (0,7 evra)", izjavio je Igor Faltis iz Moslavačkog udruženja.

Kurir.rs/Večernji.hr/24sata.hr

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja