HRVATSKA ČUVA NAVODNOG IZRAELSKOG ŠPIJUNA, DRŽAVLJANINA BIH: Zagreb neće da izruči Alena Čamdžića Tunisu iako ga traže zbog ubistva
Foto: AP/Ilustracija

zaštita

HRVATSKA ČUVA NAVODNOG IZRAELSKOG ŠPIJUNA, DRŽAVLJANINA BIH: Zagreb neće da izruči Alena Čamdžića Tunisu iako ga traže zbog ubistva

Hrvatska -

Hrvatski Vrhovni sud odbacio je danas zahtev Tunisa za izručenje državljanina Bosne i Hercegovine Alena Čamdžića, osumnjičenog da je, kao izraelski špijun, umešan u ubistvo Tunižanina Mohameda Zuarija, inženjera vazduhoplovstva, navodno povezanog sa palestinskim Hamasom.

Sud je naveo u obrazloženju odluke da Tunis nije dao garancije da uhapšeni Čamdžić, ako bude izručen, neće biti suočen sa smrtnom kaznom, prenela je Hina.

"Nema sumnje da je osumnjičeni optužen za jedan od najtežih zločina, ali ako postoji rizik od smrtne kazne, ekstradicija se ne može odobriti", saopštio je sud.

Zuari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u decembru 2016. godine, blizu svog doma u tuniskom gradu Sfaksu.

Tunižansko pravosuđe ustanovilo je da je jedan od izraelskih špijuna osumnjičenih za ubistvo Hamasovog inženjera uhapšen u Hrvatskoj.

Početkom maja, BiH je odbila izruči drugog osumnjičenog u istom slučaju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track