OGLASIO SE I HRT POSLE SPORNE EMISIJE: Ograđujemo se od izjava Igora Vukića o Jasenovcu
Foto: Youtube/Printscreen

EMISIJA KOJA JE IZAZVALA BURU

OGLASIO SE I HRT POSLE SPORNE EMISIJE: Ograđujemo se od izjava Igora Vukića o Jasenovcu

Hrvatska -

Hrvatski javni servis ogradio se danas od stavova Igora Vukića, poznatog hrvatskog "novinara i istraživača", koje je izneo juče u emisiji "Dobar dan Hrvatska" rekavši da je Jasenovac bio radni logor, da u njemu nisu ubijana deca, već da su se naprotiv ona tu školovala.

"HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine, pa tako i one na području nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili. Takođe, HRT ističe da su svi zaposleni, novinari i urednici javnog medijskog servisa obavezni da rade objektivno i nepristrasno te da poštuju pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske", saopštila je Hrvatska radiotelevizija.

Reakcija HRT-a usledila je nakon emisije koju uređuje Karolina Vidović Krišto i u kojoj je ugošćen novinar, publicista i sekretar Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić.

Vukić je poznat po tvrdnjama o prirodi i funkciji logora Jasenovac prema kojima je to bio radni logor i sabirni centar radne snage, kao i da u njemu nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubistava.

U HRT-ovoj emisiji koju su vodili Marina Medved Pulić i Franjo Riđan bila je predstavljena i Vukićeva knjiga "Radni logor Jasenovac", a autor je ponovio tvrdnje kojim osporava 80.000 ubijenih u Jasenovcu, utvrdivši da je "jedna od najgnusnijih laži da je bilo dece u tom logoru" iako je kasnije dodao i da je nedavno razgovarao s čovekom koji je u logoru bio kao dete kao i da je tu izučavao zanat za automehaničara.

Pritom je osporavao i znatno umanjio broj ubijenih u Jasenovcu.

Ispričao je i da je "u logoru postojala škola za dečake od 11 do 14 godina".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track