PAVELIĆEVO UKLETO ORLOVO GNEZDO: Oronulu vilu prati zla kob, a njeni tajanstveni tuneli kriju još mračniju tajnu (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

UKLETO MESTO

PAVELIĆEVO UKLETO ORLOVO GNEZDO: Oronulu vilu prati zla kob, a njeni tajanstveni tuneli kriju još mračniju tajnu (VIDEO)

Hrvatska -

O Vili Rebar, danas kamenoj ruševini, već samo zbog toga što je bila Pavelićevo "Orlovo gnezdo", govori se kao o mestu loše energije, a neki tvrde i da je zdanje ukleto jer je previše nesrećnih događaja obeležilo njenu prošlost da bi sve bilo slučajno.

Posle Prvog svetskog rata, na padinama Medvednice, blizu potoka Bliznec iznad Gračana bila je lovačka kuća. No kako se Zagreb modernizuje i širi, grad je odlučio na tom mestu da 1932. izgradi vilu prema projetku Ivana Zemljaka. Moderni, drveni letnikovac, s kamenim postoljem imao je i tenisko igralište.

foto: Profimedia

Posle proglašenja NDH, Ante Pavelić je preuzeo vilu kao svoju rezidenciju na Medvednici, nešto poput Hitlerovog Orlovog gnezda. Naložio je da se oko vile izgradi i nekoliko bunkera i mreža tunela u kojima je trebalo da se sakriju on i njegova porodica u slučaju opasnosti. Za neke se ne zna gde vode, a jedan je zazidan.

Koliko su dugi, ne zna se tačno. Iz vile su dva ulaza vodila u tunele, jedan ulaz se nalazio u prizemlju, a drugi na spratu. Izlazi iz tih tunela nalaze se blizu sljemenskih puteva i danas (ali i tada) je bilo gotovo nemoguće videti ih s puta, ali neki tvrde da su dugi više kilometara, možda čak povezani i s tunelom Grič samo što se veći deo urušio u međuvremenu. Ili, kako to obično biva s legendama – da za veći deo zapravo ni ne znamo.

Skriveno Pavelićevo blago

Šta se sve odvijalo tokom NDH-a u Vili Ribar ne zna se tačno, ali ju je Pavelić često koristio. Legende govore i kako je u tunelima sakriveno opljačkano zlato, a navodi se baš taj zazidani tunel. Nakon Pavelićevog bekstva iz Zagreba i sloma NDH-a, vila je neko vreme bila prazna, dok je ubrzo pretvorena u planinarski dom i dečje odmaralište.

Ubrzo potom, vlasništvo je prebačeno i nekadašnja vila je pretvorena u luksuzni restoran koji je nudio smeštaj. U njoj su se održavale svadbe, pa i maturske večeri. A tamo je i NK Dinamo proslavio jednu veliku pobedu. Tako je vila okočala karijeru legende plavih Stjepana Lamze.

Štefa su posle previše ruma prijatelji odveli u sobu, no on je pokušao da se izvuče preko balkona. Pao je na glavu, na nižu etažu. Dinamo je i bez povređenog Lamze uspeo da pobedi Lids i osvojiti Kup, ali zbog oštećenog centra za ravnotežu, Štef, koji je do tada bio na glasu, više nije bio isti. Posle nesreće, sa samo 27 godina, njegova karijera polako je počela da se gasi.

Ni vila nije dugo poživela. U nikad razjašnjenim okolnostima, 1979. potpuno je izgorela i od nekada sjajnog zdanja ostali su samo kameni stubovi. Branimir Špoljarić, autor “Stari Zagreb od vugla do vugla”, tvrdi da je vilu zapalio bivši konobar, piroman koji je navodno zapalio još dva restorana u Zagrebu.

Od tada, vila je polako zaboravljena, osim pokojeg izletnika. Ipak, takvo skrovito mesto navodno je privuklo i mlade. Još od 1993. posle rejv žurki u Tunelu Grič, priča se kako je nekoliko takvih partija održano i u Pavelićevim tunelima.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track