NAPETO U ZAGREBU: Dok HRT hitno zaseda zbog sporne emisije o Jasenovcu, desničari protestuju ispred zgrade (VIDEO)
Foto: Printscreen Rumble/indexpromocija

burne reakcije na obe strane

NAPETO U ZAGREBU: Dok HRT hitno zaseda zbog sporne emisije o Jasenovcu, desničari protestuju ispred zgrade (VIDEO)

Hrvatska -

Vanredna sednica Programskog veća Hrvatske radio-televizije, sazvana po hitnom postupku, počela je danas uz proteste desničara, zbog odluke hrvatskog Javnog servisa da se ogradi od stavova novinara Igora Vukića o logoru Jasenovac, iznetim prošle sedmice u emisiji "Dobar dan, Hrvatska".

Desničari u protestu, njih tridesetak, smatraju da i na Vukića i na urednicu emisije Karolinu Vidović-Krišto nasrću poštovaoci totalitarnih sistema i "crni đavoli", kao i da im je želja da, kako kažu, "ubiju istinu" i "uvedu cenzuru".

Jedina tačka dnevnog reda Programskog veća HRT-a je gostovanje Vukića, koji je u emisiji tvrdio da je Jasenovac bio radni sabirni centar, a ne logor.

Protest je, inače, organizovala Platforma suverenista, a prisustvovao je i sam Vukić, koji smatra da urednici emisije u kojoj je gostovao ne zaslužuju kaznu nego nagradu i da je HRT odavno trebalo da otvori raspravu o temi Jasenovca.

Protest je obezbeđivala policija, jer su mnogi pokašali da uđu na sednicu Programskog veća.

Ulaz na sednicu nije dozvoljen ni urednici te emisije Karolini Vidović-Krišto.

"Ovde protestujemo protiv brutalnog kršenja slobode medija i slobode govora na HRT-u, protiv manipulacije i blaćenja hrvatskog naroda od HRT-a, protiv rukovodstva HRT-a, protiv cenzure na HRT-u i protiv prava na istinu. Jedna od retkih osoba u ovoj okupiranoj instituciji koja profesionalno, savesno i u službi javnosti radi svoj posao je Karolina Vidović-Krišto i zato je izložena progonu, reklaa je u ime okupljenih hrvatskih veterana Zorica Gregurić.

Urednica i voditeljka Vidović-Krišto uputila je otvoreno pismo HRT-u u kojem je navela da je kriva jer se, kako je rekla, nije ogradila od stavova o Jasenovcu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Rumble/indexpromocija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja