USTAŠKI PEVAČ OSLOBOĐEN: Tompson pravosnažno nije kriv zbog pozdrava ZA DOM SPREMNI, jer se policija nije žalila
Foto: Reuters

sramota

USTAŠKI PEVAČ OSLOBOĐEN: Tompson pravosnažno nije kriv zbog pozdrava ZA DOM SPREMNI, jer se policija nije žalila

Hrvatska -

Pošto se policija nije žalila na oslobađajuću presudu Prekršajnog suda u Slunju, pevač Marko Perković Tompson pravosnažno je oslobođen krivice da je prošle godine u Slunju izvođenjem pesme "Bojne Čavoglave" s pozdravom "Za dom spremni" podsticao na nacionalnu ili versku mržnju, prenosi Hina pozivajući se izvore iz prekršajnog suda u Karlovcu.

Na pitanje Hine od pre nekoliko dana hoće li se slunjska Policijska stanica žaliti na oslobađajuću presudu, portparolka karlovačke Policijske uprave Andreja Lenard odgovorila je danas, po isteku žalbenog roka, da to nije učinjeno.

"Imajući u vidu činjenicu da nadležna policijska uprava u žalbenom postupku ne može izneti druge dokaze koji bi upućivali na to da je prilikom izvođenja pesme "Bojne Čavoglave" došlo do narušavanja javnog reda i mira, protiv navedene presude nije izjaviljivana žalba", rekla je ona.

Presudom Prekršajnog suda od 2. maja Perković je oslobođen optužbe da je 5. avgusta 2017. na koncertu u Slunju izvođenjem pesme "Bojna Ccavoglave" počinio prekršaj iz člana 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda, pojasnila je karlovačka Policijska uprava.

Iz detaljnog obrazloženja presude, kako se navodi, vidljivo je da su u toku prekršajnog postupka izvedeni svi dokazi koji su bili bitni za donošenje odluke o prekršajnoj odgovornosti, a "sud je, između ostalog, utvrdio da je pesma `Bojna Čavoglave` njegovo autorsko delo, da je izvedena više stotina puta na radio i televizijskim stanicama u izvornom obliku te da pregledom snimka koncerta nije utvrđeno da je izvođenja navedene pesme izazvalo ili bilo popraćeno incidentom bilo koje vrste".

Iz obrazloženja je "takođe vidljivo da je nadležni sud utvrdio kako prilikom izvođenja navedene pesme nije bilo narušavanja javnog reda i mira, niti je izvođenje navedene pesme bilo propraćeno političkim ili drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na samom koncertu tako i sire", navela je policija.

Tompsonov advokat Davorin Karačić u izjavi za Hinu izrazio je danas zadovoljstvo oslobađajućom presudom te ocenio da su "mediji ti koji stalno insistiraju na tome da je to fašistički pozdrav u fašističkom okruženju".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja