GRADONAČELNIK TROGIRA ZGROŽEN JAVNIM PREVOZOM: Do Splita putovao 5 sati i 40 minuta, pa poslanicima Sabora poslao oštru poruku (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

IZGUBIO CEO DAN

GRADONAČELNIK TROGIRA ZGROŽEN JAVNIM PREVOZOM: Do Splita putovao 5 sati i 40 minuta, pa poslanicima Sabora poslao oštru poruku (VIDEO)

Hrvatska -

Kako bi predstavnicima vlasti pokazao šta bi prebacivanje trogirskog suda na splitski Opštinski sud u Dračevcu značilo za njegove građane, gradonačelnik Trogira, Ante Bilić, u sud u Splitu otišao je javnim gradskim prevozom, pa mu je put do tamo i natrag trajao pet sati i 40 minuta.

Iz svoje kuće krenuo je u 6:40, seo na redovnu liniju 37 koja je iz Trogira krenula u 7 sati. Ljubazni vozač mu je, proverio koliko treba da čeka autobus 5a koji vodi prema Dračevcu, ali umesto najavljenih 20-ak minuta, na solinskoj Širini čekao je puna dva sata dok je u zgradi suda posao obavio za samo 20-ak minuta.

Kada se vratio u Trogir, sat je pokazivao 12:20 sati. Autobuske karte ukupno su ga koštale 45 kuna (oko 6 evra).

"Da bi se izvadio najobičniji dokument bilo mi je potrebno više od pola radnog

dana. Ne možemo očekivati da sve generacije znaju i mogu da koriste elektronski sistem niti se preko njega može uraditi sve zbog čega idemo na sud", upozorio je Bilić koji je video o svojoj "Odiseji javnim prevozom" postavio na sajt Grada.

"Ne želim ni da pomislim na to da bi se ukidanjem suda ukinuo i katastar zbog koga bi građani opet trebalo da idu na splitski sud. Samo od Trogira do Dračevca i natrag išao sam tačno pet sati i 40 minuta”, rekao je.

Starijim sugrađanima, upozorio je, verovatno treba i više, a stanovnici Drvenika samo na trajektu moraju da provedu dva sata.

"Pa ko danas ima taj luksuz?", upitao je trogirski gradonačelnik Bilić. Najava da se izmenama Zakona o područjima i sedištima sudova ukida stalna sudska služba u Trogiru, u gradu koji ima neprekinutu sudsku tradiciju od srednjeg veka, izazvala je, navodi se, glasno negodovanje među meštanima.

Gradonačelnik je istakao da Trogir mora da sačuva sve funkcije grada i ostane administrativno središte tog područja.

"Moguće je da nekome iz Zagreba udaljenost od Trogira do Dračevca na karti izgleda samo par centimetara, ali u stvarnom životu to iznosi gotovo pola dana”, rekao je Bilić koji je poručio: "Gospodo iz Sabora, ne vraćajte nas u srednji vek".

Kurir.rs/Net.hr Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track