Najnovije vesti

ZAVRŠENA GEJ PARADA U ZAGREBU: Učestvovalo više hiljada građana
Foto: Beta

prošetali

ZAVRŠENA GEJ PARADA U ZAGREBU: Učestvovalo više hiljada građana

Hrvatska

Više hiljada građana učestvovalo je danas u Zagrebu na 17. gej paradi koja je održana pod sloganom "Da nam živi, živi rod".

Prema nezvaničnim podacima policije, centrom Zagreba u povorci je prošetalo 10.000 građana.

 

Povorku ponosa koja je prošla centralnim gradskim ulicama, od muzeja Mimara preko Trga bana Jelačića do parka Ribnjak, gde će program trajati do večernjih sati, obezbeđivala je specijalna policija, a kao i proteklih godina, prošla je bez incidenata.

 

Okupljeni su nosili šarene zastave, a preko megafona su uzvikivali poruke protiv diskriminacije. Na čelu kolone je bio istaknut transparent "Da nam živi, živi rod".

Među transparentima su se isticali: "Ljubav za sve", "Mizoginija ubija", "Ljubav ne pita šta ti je ispod haljine/hlača", "Psi laju, prajdovi prolaze", "Bolje gej slikovnice nego ustaška šahovnica", "Isus je imao dva tate" i "Pederska internacionala protiv granica".

 

Uoči početka povorke pročitan je proglas u kojem je istaknuto da se ovogodišnja parada održava "u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na porodicu i decu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti".

 

Oni su istakli da svako ima "svoj rod i rodni identitet, kao i pravo na izražavanje sebe", a založili su se i da se prestane s referendumima koji su usmereni na smanjivanje ljudskih prava i prava žena.

 

Kurir.rs/Beta

Foto: Beta

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...