NAUČNICI UPOZORAVAJU: Jadran je najtopliji u poslednjih 100 GODINA, a biće sve gore!
Foto: Profimedia, Printscreen/ Facebook

GLOBALNO ZAGREVANJE

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Jadran je najtopliji u poslednjih 100 GODINA, a biće sve gore!

Hrvatska -

Ko god se ovih dana okupao u Jadranskom moru, ostao je iznenađen temperaturom vode, koja je prijatna za kupanje, a prema proceni stručnjaka ona je najtoplija u poslednjih 100 godina.

Površinske temperature mora na obalama Hrvatske trenutno su oko 3 do 4 stepena više u odnosu na prosek za prvu polovinu juna. Na primer, u utorak ujutro već u 8 sati u gradu Krku, Splitu i Puli izmereno je 26 stepeni. Od 2008. do 2015. prosečna temperatura površinskog sloja Jadrana porasla je za 1,25 stepena, a taj trend ubrzanog zagrevanja ne staje.

Plitka mora, u koja spada i Jadran, brže reaguju klimatske promene od okeana, kažu stručnjaci.

Ivica Vilibić, splitski naučnik kaže da možemo biti sigurni da će Jadran postati topliji i slaniji.

''Strujanje će biti slabije, a kiseonik će u duboke slojeve mora dosezati sve slabije, što će imati značajan uticaj na živi svet na dnu mora, temperatura vazduha će biti viša kao i učestalost toplotnih talasa, izraženih padavina, bujičnih voda, kao i poplavljivanje obalnih područja. To će imati značajan uticaj na živi svet, na čoveka i na njegove aktivnosti. Jednom kad dosegnemo dno, a valjda će i to jednom doći, možda će i suživot s prirodom biti ostvariv, kako u području Jadrana tako i u svetu'', poručio je Vilibić.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Profimedia i Printscreen/ Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track