Najnovije vesti

TURSKI BROD ĆE BITI PREBAČEN U TROGIR: Otkriveno šta je uzrok havarije kod hrvatskog ostrva Jabuka (FOTO)
Foto: Ministarstvo mora

odlazi na popravku

TURSKI BROD ĆE BITI PREBAČEN U TROGIR: Otkriveno šta je uzrok havarije kod hrvatskog ostrva Jabuka (FOTO)

Hrvatska

Osam od ukupno 13 članova posade turskog teretnog broda "Haksa", koji je rano jutros u doživeo havariju u hrvatskom arhipelagu ostrva Jabuka, policijskim brodom su dovezeni u splitsku luku, a planirano je da brod tokom naredne noći bude prebačen u trogirsko brodogradilište na popravku.

Načelnik splitske Stanice pomorske policije Joso Vujić rekao je kako je osam članova posade turskog broda, šest turskih državljana i dva Indijca, uz pomoć Crvenog krsta odmah zbrinuto po dolasku u luku, dok je kapetan broda s još četiri člana posade ostao na brodu u koji prodire voda, prenosi Večernji list.

foto: Ministarstvo mora

"Smestili smo ih u naše prostorije, učinili smo sve što je potrebno, omogućili tuširanje, dali im hranu, a pripremili smo im i robu, ali oni su rekli da im garderoba nije potrebna", rekao je Vujić.

foto: Ministarstvo mora

Iz Trogira je isplovio remorker koji će turski brod dovući u brodogradilište.

Havarija na turskom brodu se dogodila u međunarodnim vodama 16 milja severozapadno od Jabuke. "Naše plovilo na Visu, koje je bilo udaljeno 53 nautičke milje od turskog broda, tri minute po primanju poruke o havariji je isplovilo i za oko dva i po sata doplovilo do turskog trgovačkog broda.

foto: Ministarstvo mora

Potom je obavljen razgovor sa zapovednikom broda i počelo se sa saniranjem i smanjenjem prodora vode u brod", objasnio je Vujić.

Havarija se verovatno dogodila zbog "zamora materijala", odnosno, starosti broda.

foto: Ministarstvo mora

"Ovaj brod je 1993. godište i plovio je iz Turske u slovenačku luku Kopar i vozio je 3.000 tona magnezita", rekao je Vujić.

Kako su nadležni izvestili, za sada nema opasnosti od zagađenja mora.

Kurir.rs/Večernji.hr Foto: Ministarstvo mora

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...