KATOLIČKA CRKVA U HRVATSKOJ: Politička stranka nešto kaže i svi treba tako da se ponašaju! To su elementi totalitarnog režima!
Foto: Profimedia

kritike istanbulske konvencije

KATOLIČKA CRKVA U HRVATSKOJ: Politička stranka nešto kaže i svi treba tako da se ponašaju! To su elementi totalitarnog režima!

Hrvatska -

Katolička crkva u Hrvatskoj poručila da se čini kao da su u toj državi na delu elementi totalitarnog sistema, gde politička stranka kaže svoje i svi tome moraju da se povinuju.

Hrvatska biskupska konferencija, naime, usvojila je izjavu Komisije Iustitia et pax "Savest-čuvar čovekovog dostojanstva i slobode", koji je predstavljen na konferenciji za novnare s ciljem da se javnosti uputi poruka da se sve češće "osporava pravo građana da se slobodno izjasne o političkim i svetonazorskim pitanjima".

Đakovačko-osječki nabiskup Đuro Hranić je rekao da deluje kao da su "u društvu na delu elementi totalitarnog sistema gde politička stranka kaže svoje i svi tako treba da se ponašaju".

"Imali smo raspravu o Istanbulskoj konvenciji i videli smo izjave koje su osporavale pravo na glasanje po savesti. Negira se pravo na organizovanje referenduma. Ubrzo će u raspravu ući zakon o abortusu. Pravo na priziv savesti je zadnja crta obrane demokratije, kažu", poručio je Hranić.

foto: AP / Darko Vojinović

Crkva, rečeno je novinarima, treba da učestvuje u javnoj raspravi o zakonu o abortusu.

Ne bi bilo dobro da se formira stručni tim za zakon o pobačaju koji je samo jednog svetonazorskog uverenja.

"I biskupi imaju pravo i dužnost da učestvuju u javnoj raspravi", poručili su biskupi, preneli su hrvatski mediji.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track