HRVATSKO GRAĐEVINARSTVO U PROBLEMU: Ni Srbi nisu želeli da rade tu, a rešenje su bili radnici sa drugog kontinenta!
Foto: Profimedia

jeftina radna snaga

HRVATSKO GRAĐEVINARSTVO U PROBLEMU: Ni Srbi nisu želeli da rade tu, a rešenje su bili radnici sa drugog kontinenta!

Hrvatska -

Pre godinu i po dana, Igora Staraja, građevinskog preduzimača iz Opatije, nazvao je kolega na čijem gradilištu je iskrsao problem. Usred betoniranja posvađala su se dva radnika i jedan je izgubio živce pa je iznenada otišao kući.

Problem sa manjkom radnika rešen je brzo ali samo privremeno, jer je kvalitertnih radnika u toj oblasti sve manje. Hrvatski majstori građevinci masovno odlaze na Zapad, u Irsku i Nemačku. Ni majstorima iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije više preterano zanimljivo rad u Hrvatskoj - tu se zadržavaju kratko i tek smo im usputna stanica za zapadnu Evropu.

"Suprug je došao kući s idejom: ‘Dovešćemo radnike iz Indije’. Ja sam samo odgovorila: ‘Dobro’, sela za računar počela da istražujem. Nakon nekoliko meseci kontaktirali smo firmu u Indiji, sa sedištem u Mumbaiju, koja se već 43 godine bavi izvozom indijske radne snage na strana tržišta", kaže Jasna Staraj, suvlasnica kompanije.

Indijci kažu da je hrana odlična, kao i smeštaj. Iako to ne govore, uslovi rada za indijske radnike u Dubaiju, Saudijskoj Arabiji ili Kataru daleko su gori nego u Hrvatskoj, o čemu postoje brojni dokumentarci. Tamo su smešteni u barakama i rade na ekstremnim temperaturama.

Radnici koji su došli u Hrvatsku su do sada bili angažovani u Dubaiju, Saudijskoj Arabiji, Singapuru, Kataru, na projektima kao što su Ostrvo palme, metrou u Dubaiju, metro u Rijadu, Burdž Kalifa toranj u Dubaiju.

Kurir.rs/Novac.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track