PLENKOVIĆ RAZBESNEO HRVATE: U Africi bi vapili da imaju standard kao mi! ŽESTOKA reakcija javnosti! (VIDEO)
Foto: Beta/Denis Cerić

SAD SE PERE

PLENKOVIĆ RAZBESNEO HRVATE: U Africi bi vapili da imaju standard kao mi! ŽESTOKA reakcija javnosti! (VIDEO)

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izazvao je pravu lavinu reakcija u medijima i na društvenim mrežama nakon jedne izjave.

Govoreći o demografskim problemima i trendovima, Plenković je Hrvatsku uporedio sa afričkim zemljama, rekavši kako bi tamo "svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj".

"Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Evropi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i juče smo delom o tome govorili, imate ogromne demografske plus trendove u zemljama Afrike i Srednjeg istoka gde je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj", kazao je Plenković.

Nakon što je njegova izjava u medijima i velikom delu hrvatske javnosti ocenjena kao krajnje neukusna i neprimerena, iz Službe za odnose s javnošću RH stiglo je saopštenje u kojem se navodi kako je Plenkovićeva izjava "izvučena iz konteksta".

"S obzirom na to da deo medija prenosi u naslovima samo deo izjave predsednika Vlade Andreja Plenkovića "U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj" želimo da upozorimo da se radi samo o delu izjave izdvojene iz celog konteksta izjave o demografskim trendovima, o čemu se, delom, razgovaralo i juče na neformalnom sastanku predsednika država i vlada članica Evropske unije u Briselu, jer ti pritisci zbog demografskih i ekonomskih neravnoteža neće nestati preko noći, s obzirom na to da su nastajali godinama. U tom kontekstu je i dat odgovor, a ne upoređujući standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike.

Kurir.rs/ Hrvatski mediji

Foto: Beta/Denis Cerić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track