Najnovije vesti

POVERIOCI AGROKORA IZGLASALI NAGODBU Plenković: Učinjena usluga i državama u susedstvu
Foto: EPA

dogovorili se

POVERIOCI AGROKORA IZGLASALI NAGODBU Plenković: Učinjena usluga i državama u susedstvu

Hrvatska

Poverioci Agrokora izglasali su danas nagodbu na ročištu održanom u dvorani Košarkaškog centra "Dražen Petrović" u Zagrebu.

Za nagodbu su glasali poverioci sa 27,08 milijardi kuna potraživanja (3,66 milijardi evra), što čini 80,2 odsto od ukupnog iznosa potraživanja "teškog" 33,75 milijardi kuna (4,56 milijardi evra).

 

Sada svi prisutni poverioci treba da potpišu zapisnik, čime je ročište gotovo.

 

Sudija Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić, koja je vodila ročište, najavila je da bi već sutra Trgovački sud mogao da donese rešenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe poverilaca.

Na ročište su bili pozvani svi poverioci, pri čemu je ukupno 3.069 njih imalo otvorena potraživanja s kojima mogu da glasaju.

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je danas izglasavanje nagodbe u Agrokoru i ocenio da je nagodbom "učinjena usluga" i državama u susedstvu, jer su Agrokorove kompanije radile i na tim tržištima.

 

"Činjenica je da smo uz sve moguće pokušaje političke destabilizacije tog procesa, pa i Vlade, odoleli svim tim napadima, da smo stalno držali jedan te isti smer, a to je opšti interes hrvatske privrede, države i zaposlenika, i da smo poslali poruku poverenja u naš pravni sistem i stranim partnerima kako se Hrvatska snašla u ovom kontekstu“, rekao je Plenković novinarima u Varaždinu upitan o danas izglasanoj nagodbi, prenela je agencija Hina.

 

On je čestitao većini poverilaca koji su danas na sudskom ročištu u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović izglasali nagodbu.

"Želim da ponovim da su hrvatska država i Vlada u vrlo kratkom roku, u zahtevnim okolnostima, i u kontekstu koji se sada potpuno zaboravlja, kada je Agrokoru pretio stečaj i finansijska katastrofa za brojne firme i dobavljače i male poljoprivrednike, ipak našla rešenje u razumom roku od 15 meseci da se sačuvaju radna mesta i da omogući ekonomsku budućnost i Agrokora i njegovih partnera", rekao je premijer.

 

Na pitanje novinara o daljim koracima posle izglasavanja nagodbe, Plenković je objasnio da sledi potvrde nagodbe od Visokog trgovačkog suda, pa faza implementacije, što će, dodao je, potrajati bar još pola godine.

 

"Ono što je nama bitno da svi novi suvlasnici, da ih tako nazovem, pokažu veru u novu kompaniju, u njenu sposobnost da generiše dobit i u njenu važnost za hrvatsku ekonomiju i mogućnost da ne samo oni kao vlasnici imaju korist, nego i Hrvatska, i na tom tragu očekujem i njihovo ponašanje", naglasio je Plenković.

 

Vladin vanredni poverenik za Agrokor Fabris Peruško ocenio je „velikim uspehom“ postizanje nagodbe i zahvalio poveriocima i članovima privremenog veća na radu na njenom postizanju, kao i Vladi koja je "pravovremeno reagovala donošenjem zakona (o uvodjenju vanredne uprave) i njihovoj pomoći tokom samog postupka".

U izjavi koju prenosi Agrokor, Peruško je izrazio očekivanje da će se posle pravosnažnosti rešenja o nagodbi, što pre početi s njenom implementacijom.

 

"Veliki je uspeh u samo 14 meseci rešiti preteći slom najveće hrvatske kompanije, koji bi imao razorne posledice na ekonomiju u Hrvatskoj i u regiji", rekao je Peruško u izjavi.

 

Prethodno su, pre dve nedelje, predstavnici privremenog veća poverilaca Agrokora jednoglasno dali "zeleno svetlo" za nagodbu, prema kojoj će 46,7 odsto suvlasništva u novom Agrokoru imati ruske banke Sberbanka i VTB.

 

Vanredni poverenik za Agrokor Fabris Peruško je tada rekao da će najveći pojedinačni suvlasnik biti Sberbanka sa 39,2 odsto udela, zatim držaoci Agrokorovih obveznica sa 25 posto, VTB banka će imati 7,5 posto akcija, a Zagrebačka banka 2,3 posto. Ta četiri suvlasnika imaće 74,6 posto deonica novog Agrokora.

 

Kurir.rs/Agencije
Foto: EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...