FILMSKA AKCIJA! OVAKO SU PALI HRVATI NARKO-DILERI: Na brodu nisu ni krili 1,5 TONA KOKAINA iz Kolumbije, vrednog 90 miliona evra! (VIDEO, FOTO)
Foto: Printscreen YouTube, EPA

ODMAH SE PREDALI

FILMSKA AKCIJA! OVAKO SU PALI HRVATI NARKO-DILERI: Na brodu nisu ni krili 1,5 TONA KOKAINA iz Kolumbije, vrednog 90 miliona evra! (VIDEO, FOTO)

Hrvatska -

U velikoj međunarodnoj akciji, koja se vodila pod šifrom "Kanelas" (Canelas), španska i portugalska policija su nedaleko od Kanara i Azora presrele tri jedrilice i zaplenile ukupno 5 tona kokaina iz Južne Amerike.

Među krijumčarima su i dvojica Hrvata: V. C. i K. A., sa zadarskog područja, uhapšeni su na 20-metarskoj jedrilici "Volstrit" (Wall Street), koja je 25. juna doplovila u blizinu Azora sa 1.500 kg kokaina iz Kolumbije, vrednog 90 miliona evra!

U istrazi su učestvovali policijski agenti više mediteranskih zemalja, ali i Kolumbije i američke DEA, a jedrilicu "Volstrit" držali su na oku još od prošlog marta jer su sumnjali da je dileri koriste za trasport droge. U nedelju, 1. jula, španska policija je, uz podršku vojnog broda "Atalaja" (Atalaya), pošla u akciju hapšenja.

1 / 6 Foto: Printscreen YouTube

Šef španske Nacionalne policije za borbu protiv narkotika Antonio Martinez Duarte izjavio je da se krijumčari droge nisu opirali pri hapšenju i da je kokain ukrcan na "Volstrit", koji plovi pod zastavom Holandije, "na ušću reke Orinoko".

"Paketi s drogom uopšte nisu bili sakriveni. Bili su naslagani na vidnom estu po kabinama i celom brodu", rekao je Duarte novinarima dodajući da su, osim droge, policajci zaplenili i jednu skraćenu sačmaricu s deset patrona, 5.000 evra gotovine i kompjuterske uređaje za satelitsku navigaciju.

1 / 8 Foto: Printscreen YouTube

Pored dvojice spomenutih Hrvata, koji su navodno već osuđivani u Hrvatskoj zbog trgovine drogom, uhapšen je i američki državljanin R. P. H.

Njih trojica su pokušali da pobegnu gumenim čamcem, iz kog su pobacali pakete droge. Jedna španjolska televizija prikazala je snimke "lova" gliserom, zatim mirne predaje krijumčara i izvlačenja kokaina iz mora.

Koji dan pre ove akcije, španski i porugalski policajci presreli su još dve jedrilice s drogom iz Južne Amerike. Ukupno je zaplenjeno 5 tona kokaina.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: EPA, Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track