PLENKOVIĆ U SOFIJI: Pelješki most je sinteza ideje inicijative 16+1
Foto: AP/Valentina Petrova

posle samita premijera grupe

PLENKOVIĆ U SOFIJI: Pelješki most je sinteza ideje inicijative 16+1

Hrvatska -

Projekat izgradnje Pelješkog mosta sinteza je ideje inicijative 16+1, zemalja istočne i srednje Europe i Kine, izjavio je danas u Sofiji hrvatski premijer Andrej Plenković posle samita premijera te grupe.

"Hrvatska je zadovoljna što se jedan veliki projekat, izgradnja Pelješkog mosta, događa kao spajanje dva stuba saradnje. To je najveći projekat od nacionalnog interesa, a finansira ga EU i gradi kineska kompanija. Taj projekat je sinteza ideja da 16+1 nije format koji deli nego format koji koristi mogućnosti ujedinjavanja", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je rekao da će gradnja Pelješkog mosta doprineti razvoju bilateralnih odnosa s Kinom.

U Dubrovniku je 23. aprila potpisan ugovor o gradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcijuma Čajna roud end bridž korporejšn (China Road and Bridge Corporation).

Vlada Hrvatske je tada saopštila da vrednost radova na Pelješkom mostu iznosi 2,1 milijardu kuna, a rok za završetak radova je tri godine od uvođenja izvođača u posao.

Na samitu šefova vlada 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine pored Kine učestvovale su i Albanija, BiH, Hrvatska, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Kina ovu inicijativu smatra integralnim delom svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP/Valentina Petrova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track