ISTORIJSKA POBEDA U HRVATSKOJ: Klauzule za kredite u švajcarcima proglašene NIŠTAVNIM, evo šta to znači za građane
Foto: Profimedia

PRESUDA

ISTORIJSKA POBEDA U HRVATSKOJ: Klauzule za kredite u švajcarcima proglašene NIŠTAVNIM, evo šta to znači za građane

Hrvatska -

Visoki trgovački sud u Hrvatskoj doneo je presudu o ništavnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švajcarskim francima.

"Na Visokom trgovinskom sudu upravo je objavljena kompletna presuda u slučaju Franak. Obrazloženje sadrži 70-ak stranica, a prema prvim informacijama potvrđena je prvostepena presuda, što znači odluka sudije Trgovinskog suda u Zagrebu Radovana Dobronića", prenose mediji.

Dodaje se da se u prvim reakcijama u pravničko bankarskim krugovima, uz komentar da treba pričekati, čuje i još jedan komentar - "katastrofa".

Predsednik Udruzenja Franak, Denis Smajo, kaže da je ovo istorijska pobeda.

Presuda je, prema njegovim rečima, pre dva dana otpremljena advokatima Franka, Nikol Kvijatkovski i Nikši Valjalu, i čekaju da je zvanično dobiju.

"To znači kompletnu pobedu: Dosad su presuđene ništavne kamatne stope, sad i ništavnost valutne klauzule u švajcarcima, što znači da građani privatnim tužbama mogu da traže kompletnu ništavnost ugovora o kreditima u švajcarskim francima", poručio je Smajo.

Odštete koje bi mogli da dobiju od banaka, u Franku procenjuju na 10 do 15 milijardi kuna (1,35 milijardi do 2,0 milijarde evra).

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja