PREOKRET! NEMAČKA NOVINARKA NAVIJALA ZA HRVATE, PA SE POKAJALA: To je kao kad se zaljubiš, a onda otkriješ da tip ima istetoviranu svastiku!
Foto: EPA

SPORAN TOMPSONOV NASTUP

PREOKRET! NEMAČKA NOVINARKA NAVIJALA ZA HRVATE, PA SE POKAJALA: To je kao kad se zaljubiš, a onda otkriješ da tip ima istetoviranu svastiku!

Hrvatska -

Danijela Pilić je nemačka spisateljica i novinarka, čiji su roditelji poreklom iz bivše Jugoslavije. Objavila je nekoliko knjiga, a za nemački list Zidojče cajtung povremeno piše kolumne. Najnoviju je posvetila svom navijanju za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju i razočaranju koje je usledilo zbog forsiranja Marka Perkovića Tompsona na dočeku fudbalera u Zagrebu.

“Četiri nedelje je naša autorka, hrvatskih korena, navijala za Vatrene, vicešampione na Svetskom prvenstvu, ali posle dočeka u Zagrebu oseća samo gađenje”, navodi se u uvodu kolumne.

U tekstu “Zašto je ovaj nastup sve pokvario” Pilic piše da je Zagreb “poludeo na dočeku fudbalera” koji su na SP-u “pokazali toliko hrabrosti, toliko izdržljivosti, moći, toliko borbenog duha”.

“Ti momci su iz male zemlje gde sam i ja rođena”, navodi autorka i dodaje da je celo Svetsko prvenstvo gledala utakmice hrvatske reprezentacije i vatreno za njih navijala, ignorišući vesti da u svlačionici puštaju Tompsona. “Nisam htela da mi nešto pokvari taj sportski trijumf”, piše.

foto: Printskrin

Međutim, Tompson je došao u autobus s fudbalerima, i to na njihov poziv, a pojavio se i na pozornici na Trgu bana Jelačića.

“Za to nema objašnjenja. To je sramotno i odurno i u Nemačkoj bi verovatno bilo protivzakonito. Perković peva pesme u kojima se slavi logor Jasenovac i nacistički režim ustaša, on peva i ustaški pozdrav Za dom spremni”, navodi Pilićeva i podseća da su Tompsonovi koncerti zabranjeni u više evropskih zemalja.

Stigo je kralj..!?? jedan jedini.!!! Idemo hrvatska ??

A post shared by Ivan Rakitic (@ivanrakitic) on

Autorka se pita kako bi to izgledalo da je na dočeku nemačkih fudbalera u Berlinu, nakon što su osvojili SP, nastupio neki “nacistički skinhed bend”.

“Ti sportisti koji žive u Madridu i Barseloni su dali još veće, nego što nažalost već jeste, pravo javnosti nacionalizmu u Hrvatskoj”, piše Pilićeva i dodaje kako je Tompsonova pojava “podelila navijače i posramila pametne koji već masovno napuštaju zemlju”.

Danijela Pilić zaključuje: “Nemačka sam državljanka, ćerka majke Srpkinje i oca Hrvata, i osećam tu sramotu kao udarac fudbalskom loptom u međunožje - itekako boli. To je kao da se u nekoga ludo zaljubiš i onda otkriješ da tip ima tetovažu svastike.” Dodaje kako je “ta akcija u Zagrebu sve uništila” i da više ne može da navija za tu reprezentaciju.

“Možda fudbal ne bi trebalo da se meša s politikom, ali bez određene doze pristojnosti se ipak ne može”, završna je rečenica kolumne u SZ Magazinu.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track