TAJMS OF IZRAEL: Rivlin u Jasenovcu očitao lekciju Hrvatima o ustaškom režimu
Foto: Profimedia

ŽESTOKO

TAJMS OF IZRAEL: Rivlin u Jasenovcu očitao lekciju Hrvatima o ustaškom režimu

Hrvatska -

JERUSALIM - Izraelski dnevnik Tajms of Izrael (Times of Israel) piše da je predsednik Izrela Ruven Rivlin tokom posete Hrvatskoj i obilaska spomen parka Jasenovac očitao lekciju zvaničnom Zagrebu, prekorviši tamošnje rukovodstvo da podržava pronacistički ustaški režim.

Pod naslovom "Rivlin poručio Hrvatskoj da sredi svoju fašističku prošlost", izraelski dnevnik piše da je Rivlin upravo prilikom posete jasenovačkom "logoru smrti" iz perioda Drugog svetskog rata, apelovao na Hrvatsku da se "pozabavi svojom prošlošću".

foto: Profimedia

Opisujući Jasenovac kao "hrvatski Alkatraz", u kojem je ustaški režim brutalno ubio na desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista, list piše da se Hrvatska poslednjih godina našla na udaru kritika jer se nije pozabavila netolerancijom i slavljenjem ustaških slogana i ideologije.

"Ima onih koji bi radije potisnuli prošlost i promatrali je kao 'crnu rupu'", rekao je Rivlin na hebrejskom pred hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, navodi list. Ističe se da je Rivlin rekao i da Hrvatska ima moralnu obvezu da se nosi sa svojom prošlošcu, koja se ne sme ignorisati, te dodao da će upravo to biti "važan element prijateljstva izmedu Hrvatske i Izraela".

List podseća i na spomen ploču HOS-a sa ustaškim pozdravom "za dom spremni", koja je uz velike pritiske izmeštena iz Jasenovca u obližnju Novsku.

Ukazuje se da je Jasenovac i dalje kontroverzno mesto i podseća da srpska i jevrejska zajedica već tri godine odbijaju da učestvuju u zvaničnoj komemoraciji jasenovačkim žrtvama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track