TOPLOTNI TALAS ZAGREJAO CEO MEDITERAN: Na Jadranu temperature paklene, svuda na snazi CRVENI METEOALARM!
Foto: EPA

VRELO I TOKOM NOĆI

TOPLOTNI TALAS ZAGREJAO CEO MEDITERAN: Na Jadranu temperature paklene, svuda na snazi CRVENI METEOALARM!

Hrvatska -

Za celu hrvatsku jadransku obalu na snazi je i danas crveni alarm zbog vrućina, dok je narandžasto upozorenje na snazi za zagrebačko područje, a žuto za osječko.

Prema prognozama meteorologa, očekuje se najviša dnevna temperatura između 29 i 35 stepeni Celzijusovih.

foto: EPA

Zbog visokih temperatura površine mora širom Sredozemlja, dolazi do jačeg isparavanja i više vlage u vazduhu, što će uzrokovati nestabilnosti i pojačati izglede za snažne grmljavinske oluje.

Jadransko more napokon je doseglo dugoročne prosečne temperature, u severnom delu i iznadprosečne. Na severu je temperatura mora oko 28 stepeni, a na nekim mestima doseže čak 30. Nešto je hladnije u centralnom delu, uz hrvatsku obalu - između 24 i 26 stepeni.

foto: Profimedia

Ligursko i Tirensko more zagrejano je na 27 stepeni, a na nekim mestima je još toplije.

Temperatura Jonskog mora uz zapadnu obalu Grčke iznosi između 24 i 25 stepeni, što je prilično sveže u poređenju s drugim delovima Sredozemlja. Centralni deo Sredozemlja, uz južnu obalu Italije i oko Malte, zagrejan je na 26 do 27 stepeni. Deo oko jugozapadne obale Sicilije je hladniji.

foto: Profimedia

Egejsko more je vrlo toplo uz zapadnu i južnu obalu, između 26 i 27 stepeni, a još toplije je u zalivima i plićacima uz obalu.

Istočno Sredozemlje je vrlo toplo, sa 28 stepeni, a još je toplije uz južnu obalu Turske i Kipra.

Zapadno Sredozemlje je vrlo toplo između severoistočne i istočne obale Španije i Baleara, između 26 i 27 stepeni.

foto: EPA

Najviše temperature očekuju se na severnom Jadranu gde temperatura može da poraste i do 37, a oko 30 će biti i u gorju. Uglavnom sunčano, pokoji pljusak poslepodne moguć je u gorskoj Hrvatskoj.

Za razliku od kopnenog dela gde će vrućina ipak malo popustiti, na moru će se zadržati gotovo podjednaka vrućina kao u utorak i sredu.

Kurir.rs/Dnevnik.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja