ČUVENI LOVAC NA NACISTE: Hrvatska nesposobna da se istinski suoči sa ustaškim zločinima
Foto: Printscreen/Youtube

Efraim Zurof

ČUVENI LOVAC NA NACISTE: Hrvatska nesposobna da se istinski suoči sa ustaškim zločinima

Hrvatska -

Lovac na naciste i direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental", Efraim Zurof, osudio je nastup hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona na svečanom dočeku hrvatske fudbalske reprezentacije u Zagrebu posle finala Svetskog šampionata pre dve nedelje i naveo da se Izrael nikad nije na ozbiljan način bavio negiranjem holokausta u Istočnoj Evropi.

On je naveo da su doček hrvatske fudbalske reprezentacije i posetu predsednika Izraela Ruvana Rivlina memorijalnom centru Jasenovcu dva događaja koji ukazuju da se nastoji stvoriti pogrešna slika o holokaustu.

Umesto da bude slavlje veličanstvenog nastupa hrvatske reprezentacije na Svetskom kupu, zbog Tompsona i njegovih pesama na dočeku koje su pevali i fudbaleri manifestacija se pretvorila u neo-fašističku, naveo je Zurof.

Po njegovim rečima, Tompson je "ozloglašen zbog svojih ultranacionalističkih pesama" i glorifikovanja "genocidnog ustaškog režima" a svoje koncerte često započinje ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Zurof je rekao da niko nije otvoreno protestovao zbog Tompsonovog nastupa i da su oni koji su ga kritikovali u medijima i na društvenim mrežama, uključujući i njega, bili izloženi "poruzi i uobičajenim gadnim porukama".

"Ako neko misli da (Tompson) uživa popularnost u marginalnim slojevima hrvatskog društva, podsetiću da je i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvoreno rekla da je on njen omiljeni izvođač", napisao je Zurof.

Drugi događaj koji je Zurof izdvojio je poseta predsednika Izraela Ruvana Rivlina memorijalnom centru Jasenovac, navodeći da je Rivlin, po njemu, održao "najvažniji govor o holokaustu u svom životu".

Zurof je ocenio da je tom prilikom izraelski lider "pitanje istorijske istine podigao na nivo važnog elementa koji može da utiče na bilateralne odnose sa državama Istočne Evrope, čiji su grašani aktivno učestvovali u masovnom

ubijanju Jevreja tokom holokausta".

Rivlin je tom prilikom rekao da "očekuje da vidi napore Hrvatske da se te crne stranice istorije neće zaboraviti", da je "suočavanje sa zločinima iz prošlosti dugo putovanje, koje se mora preduzeti uprkos svim poteškoćama, sa odlučnošću i hrabrošću".

Kako podseća Zurof, Rivlin je dodao da "sposobnost Hrvatske da se bavi prošlošću... predstavlja moralni dug svakog pravednog društva i biće važan deo prijateljstva Hrvatske i Izraela".

Zurof je ocenio da taj govor nažalost nije nije skrenuo dužnu pažnju i dodao da će svet, dokle god izraelski političari imaju različite aršine za merenje odgovornosti, kao u slučaju Hrvatske i Poljske, biti prisiljen da živi sa "opasnim fenomenom iskrivljavanja holokausta širom Istočne Evrope".

Kurir.rs/Beta

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja