UDRUŽENJE PORODICA NESTALIH I POGINULIH SRBA: Pronaći naše najdraže da bi se Oluja konačno završila
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Nemanja Pančić

apel

UDRUŽENJE PORODICA NESTALIH I POGINULIH SRBA: Pronaći naše najdraže da bi se Oluja konačno završila

Hrvatska -

Predstavnici udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" pozvali su danas, uoči godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije Oluja, da se prona đu nestali i da se "Oluja konačno za njih završi".

"Umorna sam od traganja i praznih obećanja da će nestali biti prona đeni i identifikovani, ali ja ipak neću prestati da pričam jer Oluja za nas i dalje traje", rekla je na konferenciji za novinare Mira Devetka koja je 1995. godine u Oluji ostala bez supruga.

Ona je apelovala na sve koji mogu da pomognu u rešavanju sudbine nestalih i da njihove majke, žene i deca konačno imaju gde da zapale sveću i polože cveće. "Znam da su dobrosusedski odnosi bitni, ali nama su bitni i naši nestali, zato molim da se nestali prona đu i identifikuju oni čija su tela prona đena", rekla je Devetka.

Dragana Đukić iz udruženja "Suza" je kazala da nema dobre volje da se reši pitanje nestalih zato što, kako je ocenila, kada nema posmrtnih ostataka, kada nema imena, nema ni zločna. Ona je negodovala što su odgovorni za operaciju Oluja ostali nekažnjeni, a da neke kazne koje su izrečene nisu adekvatne.

Ljiljana Krstić iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije rekla je da se kao nestalo vodi još 1.746 osoba.

Ona je kazala da Srbija i dalje insistira na poštovanju postignutih sporazuma sa Hrvatskom kako bi se pitanje nestalih rešilo, da očekuju identifikaciju ekshumiranih i dalju ekshumaciju. Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u akciji Oluja proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, koje je bilo pod zaštitom me đunarodnih snaga.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia/Nemanja Panić/Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja