HRVATSKI ISTORIČAR: Tompson je odavno mejnstrim i to je glavna strahota ove zemlje
Foto: Reuters

Ivo Goldštajn

HRVATSKI ISTORIČAR: Tompson je odavno mejnstrim i to je glavna strahota ove zemlje

Hrvatska -

Marko Perković Tompson odavno je nadrastao poziciju nosioca "uvredljive kontrakulture", on je u Hrvatskoj danas "mejnstrim" i to je, zapravo, sva strahota ove zemlje, poručio je danas hrvatski istoričar, profesor Ivo Goldštajn.

U kolumni hrvatske medije pod naslovom "Dok negacionisti negiraju ustaške zločine, Tompson čini nešto mnogo gore - slavi ih", Goldštajn konstatuje da je reč o čoveku koji je politička činjenica jer, kako kaže, svakim svojom pesmom, svakim javnim nastupom ili pojavljivanjem šalje političku poruku.

Uz opširno podsećanje na Tompsonovu prošlost i njegove "hitove", Goldštajn podseća i da je još 2006. Jurica Pavičić napisao da je ovaj pevač "možda seoski fašista", ali istovremeno i nosilac "vruće, uvredljive kontrakulture koja može zapeći promotere liberalnodemokratskih vrednosti".

"Dve godine posle ja sam dodao da je Tompson 'propagator ustaštva', i ostajem pri tome. Ali Tompson je danas nadrastao poziciju nosioca 'vruće, uvredljive kontrakulture'. On je u Hrvatskoj postao 'mainstream'. I to je, zapravo, sva strahota i, ako hoćete, sva beda ove zemlje", naveo je Goldštajn, koji se potom obrušio na hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, čije ponašanje prošle sedmice je nazvao skandaloznim.

Prethodno je, podsetio je, u Jasenovcu Grabar Kitarović nedvosmisleno osudila ustaški režim i ustvrdila kako su "mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstali našu domovinu na ispravnu stranu istorije".

Neki su se ponadali da je to znak da predsednica menja politiku - da se odmiče od revizionizma i približava antifažizmu, kako joj, uostalom, i Ustav nalaže, piše Goldštajn, ali i primećuje da je hrvatskoj predsednici trebalo samo dva dana da odustane od "novog kursa".

Naime, podseća takođe Goldštajn, Kitarović je rekla da ne zna da je Tompson ranije pevao nekakve pesme.

"Pa ona bi, kao prva osoba u državi, morala znati da je Tompson slavio konkretne ustaške zločine u Jasenovcu i Hercegovini! Zašto postoji njen Kabinet i svi njeni savetnici", primetio je Goldštajn.

Umesto toga, kaže, predsednica se osvrnula na Tompsonovu pesmu 'Lijepa li si', poručivši da apsolutno odbija da tu pesmu neko karakteriše kao nacionalističku.

"Voleo bih da nas Kolinda Grabar Kitarović poduči malo o zemljopisu - koja je to Herceg-Bosna u pesmi spomenuta uz Dalmaciju, Liku, Zagorje itd.? Je li to negde u Istri, ili je možda u Slavoniji, kod Našica ili u Požeškoj kotlini? Ili se ipak u toj pesmi dovodi u pitanje integritet i suverenitet BiH", pita Goldštajn.

Navodeći da Tompson ne treba više ništa ni da peva ni da govori, jer je, kaže, on svoje rekao, Goldštajn tvrdi da je i hrvatska politika rekla svoje i to s najvišeg mesta, kad je branila tog "slavitelja ustaških zločina". "Ali, najgore od svega - sve su rekli i hrvatski građani, jer je juče objavljeno da je posle svih mogućih izjava i ponašanja na fudbalskim utakmicama u Rusiji, popularnost KGK (predsednice) u proteklih mesec dana porasla 11 posto", primetio je Goldštajn.

Ovaj istoričar konstatuje da Kitarović raste u očima svojih glasača, ali i da doprinosi "uneređivanju i primitivizaciji hrvatskog društva".

"Od nas pravi samozadovoljnu, samodovoljnu državicu na rubu EU, koju zapadni svet marginalizuje i smatra delom balkanskog polusveta", konstatuje Goldštajn.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja