NASTAVAK PROSLAVE ZLOČINA: Hrvatski vrh se okupio u Kninu na centralnoj svečanosti povodom Dana pobede i operacije Oluja! (FOTO, VIDEO)
Foto: Tanjug/Hina/ Mario Strmotić

tuga

NASTAVAK PROSLAVE ZLOČINA: Hrvatski vrh se okupio u Kninu na centralnoj svečanosti povodom Dana pobede i operacije Oluja! (FOTO, VIDEO)

Hrvatska -

U Kninu je danas počela centralna proslava obeležavanja pogroma Srba - vojno-policijske operacije Oluja, koja se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede i Domovinske zahvalnosti i Dan veterana, a i ovog puta joj prisustvuje državni vrh - predsednica, premijer i predsednik Sabora, Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković.

Dan pobede Hrvatska obeležava na dan vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je izvršen najveći egzodus Srba nakon Drugog svetskog rata, za koji niko nije odgovarao.

foto: Tanjug/Hina/ Mario Strmotić

Tokom te akcije i Hrvatske je proterano oko 250.000 Srba, nešto manje od 2.000 je ubijeno i gotovo isto toliko se i danas smatra nestalim.

Obeležavanje je počeo postavljanjem hrvatske zastva na Kninskoj tvrđavi, a potom je, nakon čitanja imena poginulih u akciji Oluja, izveden "vazdušni spektakl" u kojem su učestvovali i avioni F14 Republike Izraela.

foto: Tanjug/Hina/ Mario Strmotić

Neposredno po dolasku u Knin, premijer Plenković je najpre konstatovao za njega nedvosmislenu činjenicu o, kako je rekao, velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i dodao da, danas, 23 godine kasnije Hrvatska šalje Srbiji i srpskoj manjini poruke istine, saradnje i mira.

U državnoj delegaciji su bili i načelnik Glavnog štaba general Mirko Šundov, načelnik policije Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk, kao I gradonačelnici Knina, Zagreba i Vukovara, Marko Jelić, Milan Bandić i Ivan Penava. Venac je položio i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Kurir.rs/Beta

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track