INDEX: USTAŠKA PROSLAVA OLUJE U GLINI! Tompson vikao ZA DOM SPREMNI, program vodio narko-diler! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

OTVORENO

INDEX: USTAŠKA PROSLAVA OLUJE U GLINI! Tompson vikao ZA DOM SPREMNI, program vodio narko-diler! (VIDEO)

Hrvatska -

ZAGREB - Godišnjica vojno-policijske akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba od Drugog svetskog rata, obeležena je u Glini s ustaškim obeležjima, a vrhunac je bio koncert Marka Perkovića Tompsona, koji je nastup započeo pesmom "Bojna Čavoglave" i ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Na štandovima su se prodavale prodavale majice i šalovi s ustaškom simbolikom, a i brojni učesnici nosili su majice s natpisom "Za dom spremni".

Program u Glini, uključujući i Tompsonov koncert, vodio je Velimir Bujanec, neonacista, ekstremni desničar i, kako se navodi, osuđeni diler droge. Index.hr navodi da nije dobio odgovor od Grada Gline i gradonačelnika zašto je čovek sumnjive biografije izabran za vođenje programa.

foto: Printsceen YouTube

Velimir Bujanec

Inače, Bujanec. osim što je priznao da je usluge prostitke plaćao kokainom, zbog čega je ranije osuđen na 10 meseci zatvora, tri godine uslovno, svojevremeno je pozirao u nacističkoj uniformi sa svastikom oko ruke. To je samo jedan u njegovim mnogobrojnim skandalima.

MASAKR NAD SRBIMA U GLINI

U junu 1941. u Glini je počinjen najveći zločin nad civilnim stanovništvom van koncentracionih logora u Evropi. Ustaše su okupile Srbe iz Gline i okolnih sela u pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice, poklali njih 1.764 i spalili crkvu. Na mestu gde je bila crkva bila je podignuta je policijska stanica, čiji je sanitarni čvor smešten baš na mestu gde je nekad bio oltar. Dve trećine stanovništva u Glini su nekad bili Srbi, a danas ih ima oko 900.

Kurir.rs/Index.hr/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja