Najnovije vesti

SPASIOCI U HRVATSKOJ PRIMILI 120 POZIVA U POMOĆ NA MORU: Oluja lomila jarbole, prevrtala čamce i jedrilice, spaseno 56 osoba! (VIDEO)
Foto: YouTube prtscr / Dalmacija Danas

jako nevreme

SPASIOCI U HRVATSKOJ PRIMILI 120 POZIVA U POMOĆ NA MORU: Oluja lomila jarbole, prevrtala čamce i jedrilice, spaseno 56 osoba! (VIDEO)

Hrvatska

Tokom nevremena na moru u utorak hrvatska Centrala za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRČ Rijeka) registrovala je više od 120 poziva u pomoć, a u 50 spasilačkih akcija spašeno je 65 osoba, saopštio je danas Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.

Najveći broj pomorskih nesreća, na sreću bez žrtava, dogodio se na šibenskom, splitskom i dubrovačkom području, gde još traje uviđaj u okviru kojeg službenici lučkih kapetanija pregledaju oštećena plovila i prikupljaju potrebne podatke.

Na šibenskom području zbog jakog nevremena evakuisana je posada sa dve jedrilice, koje su nasukane kod ostrva Prčevac.

Primljen je i poziv u pomoć posade jedrilice koju je jaka oluja zatekla severoistočno od Primoštena, a spasena su i tri ronioca kod Smokvice, kojima su jak vetar i talasi odneli brodicu sa sidrišta.

Na splitskom području pozive u pomoć uputilo je nekoliko jedrilica u akvatorijumu Visa i Hvara, kojima su zbog pogoršanih vremenskih uslova otkazival pogonske mašine i slomljeni jarboli, ali su posade u svim slučajevima uspešno spasene.

U još nekoliko spasilačkih akcija manjeg intenziteta - spašeni su turisti u rekreativnom čamcu koji je nevreme oduvalo do ostrva Šćedra, zatim iznemogli skijaš kod Brista, a službenici Lučke ispostave Hvar, po jakom nevremenu, uspeli su da spasu tri iznajmljene brodice, jednu jahtu i jedan kajak u Hvarskom arhipelagu.

Dojavljeno je i da je jedan italijanski nautičar u popodnevnim satima u blizini Korčule pronašao prevrnuto plovilo i dve osobe u moru. Dvoje nepovređenih brodolomaca spasioci su izvukli iz mora i prevezli u Korčulu.

Prema podacima Lučke kapetanije Dubrovnik, prevrnula se brodica 'Prosečo' koja plovi pod italijanskom zastavom.

Na dubrovačkom području na ostrvu Lastovo, u uvali Sapun, pozivi su poslati sa tri nasukana plovila, na kojima takođe niko nije bio povređen.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: YouTube prtscr / Dalmacija Danas

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...