Najnovije vesti

PLATA MU JE POSLE OVOG ODMAH SKOČILA ZA 500 EVRA: Mladi Hrvati otkrili FORU kako da zarade u Nemačkoj
Foto: Profimedia

NA BRZINU

PLATA MU JE POSLE OVOG ODMAH SKOČILA ZA 500 EVRA: Mladi Hrvati otkrili FORU kako da zarade u Nemačkoj

Hrvatska

Prošle subote u popodnevnim satima u maloj sali opštine grada Đakova u Hrvatskoj održana su čak četiri venčanja. Za omanje Đakovo, retka pojava koja se ne viđa tako često. Zapravo, ovakva navala se ne pamti već dugi niz godina. Mladi parovi su se smenjivali kao na "pokretnoj traci".

Pred matičara su od 18 sati, redom izlazili mladi parovi iz Đakova i Đakovštine koji trenutno živote u inostranstvu, najčešće u Nemačkoj i Irskoj. U svoj rodni zavičaj su došli samo kako bi se venčali. Velika svadba s crkvenim obredom tek treba da se dogodi. Kada taj datum dođe, ponovno će se vratiti "kući".

 

Sveže venčani mladi parovi otkrili suda je život samca u Nemačkoj poprilično skup i da su odlučili formalno da se venčaju kako bi sebi olakšali život u finansijskom smislu. Neki parovi se odluče na brak i pre odlaska.

"Ako odete kao par, a niste venčani, u Nemačku, idete u, kako oni kažu, "prvu grupu", dakle prvi skup poreza, a to je poresna jedinica u kojoj vam puno skidaju s mesečne plate jer samci plaćaju najviši porez u Nemačkoj", otkriva jedna žena iz okoline Đakova čiji sin je prošle godine, kako ona kaže, imao upravo takvo, "brzinsko venčanje".

 

Brzinskom venčanju su prisustvovali samo roditelji mlade i mladoženje kao i kumovi.

 

 

foto: profimedia

"Venčanjem, postavši bračni par, u Nemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poresku grupu u kojoj su poreska davanja znatno manja. Sin kaže da mu je time razlika na plati sigurno od 300 do 400 evra. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevenčan, ostao u prvoj grupi, plata bi mu bila možda oko 1100 evra, a ovako je 1580 evra", dodaje majka.

 

Kurir.rs/ Glas Slavonije

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...