SVI I DALJE BRUJE O BRITANKI KOJA JE PALA SA KRUZERA: Istraga konačno utvrdila šta se zaista dogodilo u Hrvatskoj! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

ceo svet prati priču

SVI I DALJE BRUJE O BRITANKI KOJA JE PALA SA KRUZERA: Istraga konačno utvrdila šta se zaista dogodilo u Hrvatskoj! (VIDEO)

Hrvatska -

Nema sumnje, britanska stjuardesa Kej Longstaf skočila je kruzera "Norvidž star", potvrdio je anoniman izvor direktno uključen u incident o kojem bruje svi hrvatski i vodeći britanski mediji.

"Zvanično, istraga još uvek traje i poznato je da je Britanka pala u more, a nezvanično, skočila je i to se vidi na snimcima bezbednosnih kamera", rekao je izvor za Jutarnji list.

Podsetimo, 46-godišnja Kej Longstaf pala je sa 20 metara visine u more u kojem je provela 10 sati. U moru je bila od subote oko 23.45 sati do nedelje ujutro, kad ju je pronašla posada broda Hrvatske ratne mornarice. Od mesta nesreće bila je udaljena oko 1.300 metara, a 60 nautičkih milja od luke Vargarola, odakle je krenula potraga.

foto: Youtube/Printscreen

Ona je zadržana 24 sata na posmatranju u pulskoj opštoj bolnici na zatvorenom Odeljenju psihijatrije. Budući da su bolnicu opkolili brojni mediji, u ponedeljak je u poslepodnevnim satima otišla u Veneciju, a izvedena je kroz drugi ulaz bolnice.

Međutim, izvor koji je blisko povezan sa slučajem otkrio je insajderske informacije koje daju detaljniji uvid u situaciju i potvrđuju sumnje da ipak nije reč o nesrećnom slučaju.

foto: Youtube/Printscreen

"Mnogo vam već govori i sama činjenica da je prvo dovezena u Mornaričku bolnicu u Puli u urgentni centar, ali kada su interno potvrđene informacije da je Britanka bila alkoholisana i da je sama skočila, premeštena je na zatvoreno odeljenje psihijatrije u pulskoj opštoj bolnici, na drugom kraju grada", objašnjava izvor.

Istraga završena

Kaže da je policija ispitala Longstafovu u bolnici, a ona im je spremno potvrdila da je pala s broda.

"Rekla je da je bila pijana i emotivna i da je sedela na ivici i pala zbog kretanja broda, što se nikako ne poklapa sa nezvaničnim izveštajima inspektora uključenih u slučaj, koji su primarno istraživali da li se Britanka bacila s kruzera ili ju je neko gurnuo. Na osnovu snimaka i izjava svedoka s kruzera, posade i putnika, istražitelji su zaključili da se radi o pokušaju samoubistva.

foto: Youtube/Printscreen

Prema snimcima je jasno vidljivo da se Kej Longstaf bacila s kruzera, a ostale okolnosti koje su do toga dovele razjašnjene su brojnim iskazima. Tako je poznato da je u pola sata pre nego što se bacila s kruzera popila pet jakih alkoholnih pića. Pod uticajem alkohola bio je i njen partner Krejg Rejment s kojim se pre incidenta posvađala", otkrio je izvor blizak istrazi koju su sada nastavile da sprovode osiguravajuće kuće i vlasnička kompanija.

Činjenici da nije reč o nesrećnom slučaju u prilog idu i iskazi koji potvrđuju da je Kej torbicu s dokumentima, među kojima je bio i pasoš, odložila sa strane, ali i izjava poručnika fregate Lovre Oreškovića, zapovednika broda Cavtat koji je spasio Britanku, koji je ranije otkrio da se Longstafova, kada je se oporavila od šoka, prvo raspitivala o troškovima spasavanja.

Ko to plaća?

"Zbrinuo ju je poručnik Marko Perković i njemu je ispričala da je stjuardesa u privatnoj čarter-kompaniji, da je Britanka, ali da živi u Malagi. Bila je tri nedelje na godišnjem odmoru i dan kada je pala bio joj je poslednji dan odmora jer je sutradan trebalo da leti kući iz Venecije. Kada je došla k sebi, bila je u panici ko će snositi troškove spasavanja i kako će to platiti, ali smo joj rekli da za to ne mora da brine", rekao je ranije Orešković.

Izvor je objasnio je da bolničke troškove pokriva osiguranje, ali upitno je ko će u ovom slučaju pokriti troškove spasavanja.

foto: Youtube/Printscreen

Naime, spasavanje u pomorskim nesrećama i tragedijama na moru finansira se iz državnog budžeta, a ako je pak u pitanju krivično delo (u slučaju da je Kej neko gurnuo s kruzera, što nije utvrđeno) i osoba bude osuđena, onda se sudskim putem razračunavaju svi prekovremeni troškovi institucija i ustanova koje su učestvovale u pojedinim aktivnostima spasavanja.

Međutim, pokušaj samoubistva ne vodi se kao krivično delo, a i celi slučaj je specifičan jer je Britanka pala u more s kruzera koji je plovio pod stranom zastavom u područje ZERP-a Hrvatske, što automatski znači da je bila na stranoj teritoriji pa je upitno ko će snositi troškove osiguranja. Valja napomenuti da Hrvatska u većini slučajeva ne naplaćuje troškove spasavanja.

Ali, činjenica je da se ovaj slučaj dotiče čak sedam zemalja i poprima sve veće razmere skandala.

Naime, s broda u vlasništvu američko-bermudske kompanije "Norvidž kruz lajn" koji je plovio pod zastavom Bahama, britanska državljanka s adresom u Španiji pala je u more na području Hrvatske, a u sve je uključena i Italija, odnosno, njihov Nacionalni centar za usklađivanje potrage i spasavanja na moru budući da je Italija bila konačno odredište putovanja.

Skandalom je ogorčena i majka predsednika norveškog kruzera, Endija Stjuarta, 83-godišnja penzionerka čije ime nije objavljeno, koja je rekla da je njen sin izrazito iznerviran celim slučajem koji je bacio ljagu na kompaniju.

"Kej Longstaf u zadnje vreme prolazi kroz težak period, što ju je i nagnalo na krstarenje" potvrdio je britanskim medijima njen otac Ron Longstaf.

Navodno je nedavno bila na teškoj operaciji, a od adolescentskih godina pokušava da preboli smrt svoje majke koja je preminula od raka.

Kurir.rs/Jutarnji.hr (Petra Plivelić) Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track