Najnovije vesti

PLENKOVIĆ OPET U PROBLEMU: Hrvatska vlada u novoj krizi zbog izjave bivše ministarke, smrti mladića na ulici i štrajka u Uljaniku
Foto: BETA / HINA / Admir Buljubašić

glavobolje nikako da stanu

PLENKOVIĆ OPET U PROBLEMU: Hrvatska vlada u novoj krizi zbog izjave bivše ministarke, smrti mladića na ulici i štrajka u Uljaniku

Hrvatska

Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegova vlada ponovo su u problemu posle objavljivanja transkripta izjave bivše ministarke finansija Martine Dalić Tužilaštvu u vezi Agrokora, zatim kolapsa Hitne pomoći zbog čega je jedan mladiću umro na ulici u Zaprešiću, ali i generalnog štrajka u brodogradilištu Uljanik čiji zaposleni su za ponedeljak najavili radikalizaciju protesta na centralnom zagrebačkom Markovom trgu.

Iskaz Dalićeve, koja je zbog afere "hotmejl" bila prnuđena da podnese ostavku na ministarsku poziciju, naime, otkrio je da je Plenković bio upoznat sa svim što se dešavalo u vezi sa Agrokorom, koji je država posebnim zakonom preuzela, a bivšeg vlasnika Ivicu Todorića i desetak njegovih saradnika optužila za finansijske malverzcije.

 

Todorić je nakon toga pobegao u London, a Hrvatska je za njim raspisala crvenu Interpolovu poternicu i evropski nalog za hapšenje.

 

Lider najuticajnije opozicione SDP Davor Bernardić je na vanrednoj konferenciji za novinare komentarisao aferu Agrokor i aktuelni trenutak nakon što su objavljeni iskazi Dalićeve i bivšeg vanrednog upravniga Ante Ramljaka, preneli su hrvatski mediji.

Bernardić je ponovo zatražio raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora.

 

"Ostavka premijera bila bi moralan čin, ali ova vlada morala nema, zato tražimo raspuštanje Sabora", rekao je on.

 

Konstatovao je da građani nisu dobili odgovor na mnoga pitanja vezano za aferu Agrokor.

 

Bernardić je izjavio da Plenković, ne samo da je sve znao i lagao, već je, kazao je, bio vođa operacije izvlačenja više od 500 milona kuna iz Agrokora.

"Ostavka bi bila moralan čin, ali ova vlada nema morala pa ćemo i dalje insistirati na raspisivanju izbora jer se ove stvari ne smeju biti tolerisane zbog naše budućnosti", kazao je Bernardić i najavio da će ponovno u saborsku proceduru uputiti zahtev za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora.

 

"Iz objavljenih transkripata svedočenja bivše potpredsednice vlade Martine Dalić pred USKOK-om postalo je jasno da su svi sve znali i da su lagali, od Plenkovića preko Zdravka Marića do Martine Dalić i Ante Ramljaka. Bili smo u pravu kada smo zbog tajnih sastanaka u vladi i izvan nje s predstavnicima fonda Knighthead tvrdili da je reč o trgovanju povlaštenim informacijama i insistirali da istražna komisija za Agrokor utvrdi činjenice", rekao je šef SDP-a.

 

Zbog lažnih iskaza više zvaničnika, pa i samog premijera, pred hrvatskim institucijama o temi potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog okupacije državnih institucija od privatne interesne grupee, stranka GONG traži od Andreja Plenkovića da podnese ostavku.

 

Ako je iskaz Martine Dalić pred USKOK-om točan, visoki zvaničnici udruženi s privatnom interesnom grupom zarobili su i zloupotrebili demokratske procese i institucije, obmanjivali javnost i cenzurisali medije, zbog čega ova vlada više ne može da upravlja državom, saopšteno je iz te stranke.

"Premijer Plenković obmanuo je javnost i Hrvatski sabor kada je, braneći se od zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi, prećutao inicijalni sastanak s Ivicom Todorićem na koji je poslao ne samo Martinu Dalić nego i bivšeg direktora Agrokora Zdravka Marića", navodi se u saopštenju.

 

Navodi se i da je Marić lagao pred Komisijom za sprečavanje sukoba interesa kad je tvrdio da se izuzeo od odlučivanja u slučaju Agrokor jer je prijavio samo 2 od ukupno 7 sastanka na kojima je učestvovao i da je prema Dalić, bio vrlo aktivan u kreiranju lex Agrokora.

 

Dodaje se da je Dalić priznala cenzuru zaustavljanjem priče u jednom mediju, lagala je javnosti da radna grupa ne postoji, smatrala nepristojnim propitivanje naknada članovima radne grupe i dovodila svoje prijatelje, koji žive od finansijskih transakcija, na sastanke s Agrokorovim kreditorima.

 

"Sigurnosno-obaveštajna agencija zloupotrebljena je za nezakonite provere kandidata za Agrokorovog poverenika", poručuju iz GONGA.

I najzad, ističu, USKOK je prihvatio tezu o neformalnoj radnoj grupi koja je radila "ne-javno" i odbacio krivičnu prijavu, mada postoji sve više indicija da su upravo takve okolnosti omogućile da umesto javnog prevladaju skriveni partikularni interesi.

Oglasio se i politički sekretar opozicionog Mosta, Nikola Grmoja, koji je zatražio hitno sazivanje tematske sednice parlamentarnog odbora za informisanje.

 

"O tome koliko doseže arogancija i bezobrazluk aktualne vlade, mnogo govori i činjenica da je njena bivša potpredsednica Martina Dalić vrlo nonšalantno, kao da je reč o sasvim uobičajenom postupku, u svome iskazu USKOK-u navela da je lično sprečila objavljivanje određenih informacija. Sada je očito da je Dalić koristila medije kao svoj lični PR kanal i pritom od hrvatske javnosti skrivala esencijalno važne informacije o Agrokoru", izjavio je Grmoja.

 

Istovremeno sa objavljenim transkriptima iskaza Dalićeve pojavila se i informacija da da bivša ministarka priprema knjigu na teme Agrokora , pa deo javnosti se sada pita šta je to što će ona izneti u toj knjiži, a neki procenjuju da bi dosta toga moglo biti veoma nezgodono po premijera Plenkovića.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/HINA/Admir Buljubašić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...