RADNICI ULJANIKA OKUPIRALI ZAGREB: Protest zaposlenih u brodogradilištu podržava i - BETMEN (VIDEO)
Foto: Beta/Tomislav Pavlek

štrajk

RADNICI ULJANIKA OKUPIRALI ZAGREB: Protest zaposlenih u brodogradilištu podržava i - BETMEN (VIDEO)

Hrvatska -

Osam autobusa sa oko 400 radnika Uljanika, kojima se u Rijeci priključilo još deset autobusa sa radnicima "3. maja", stiglo je danas u Zagreb na protest na Markovom trgu zbog neisplaćenih plata za jul.

Radnici su na putu prema Markovom trgu. Uzvikuju "Uprava odlazi" i "Ne želimo u Irsku", a nose i transparente na kojima piše "Smrt državi i kapitalizmu", prenosi portal Indeks.

Na protestu se pojavio i čovek u kostimu Betmena, noseći transparent ispisan na engleskom jeziku s jasnom porukom podrške radnicima.

1 / 4 Foto: Beta/Tomislav Pavlek

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održao je jutros, uoči najavljenog protesta radnika brodogradilišta "3. maj" i Uljanik, sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem nakon kog je izjavio da je optimista, te da je stekao utisak da bi radnici trebalo uskoro da dobiju plate za jul.

Ranije je najavljeno da će se predstavnici područnih sindikata sastati sa Plenkovićem i ministrom privrede, preduzetništva i trgovine Darkom Horvatom, od kojih će tražiti da se pod hitno pronađe rešenje za očuvanje radnih mesta i održivost brodogradnje.

"Prioritet je isplata plate, ali i snažna podrška i uključivanje države, koja u slučaju Uljanika mora da prestane da zagovara stečaj. Pozvaćemo vladu da se snažno usredsredi na program restrukturiranja kako bi se sačuvala radna mesta", poručio je predsednik šrajkačkog odbora Đino Šverko novinarima pre odlaska u Zagreb.

Dodao je da od premijera očekuje da se reši, kako je rekao, "ne samo julska plata već i program restrukturiranja koji je od izuzetne važnosti za opstanak brodogradnje na obe lokacije, u Puli i Rijeci".

Radnici riječkog brodogradilišta "3. maj" i pulskoga Uljanika, odnosno cele Uljanik Grupe, počeli su prošle srede generaln i štrajk jer im nisu isplaćene plate za jul.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track