Najnovije vesti

APSURDNA ODLUKA HRVATSKOG SUDA: Srpkinja platila 10.000 evra da bi se iz njene kuće iselio Hrvat koji je tu živeo NEZAKONITO
Foto: Profimedia

U ZADRU

APSURDNA ODLUKA HRVATSKOG SUDA: Srpkinja platila 10.000 evra da bi se iz njene kuće iselio Hrvat koji je tu živeo NEZAKONITO

Hrvatska

Srbi u Hrvatskoj masovno gube sporove u borbi za svoju otetu imovinu, teško nalaze i advokate koji će ih valjano zastupati protiv Hrvata, a srpski sudovi ih, svojim odlukama da priznaju hrvatske presude, obeshrabruju da pokreću bilo kakve postupke.

Vlasnica kuće u Zadru Marija K. pokušala je da sudski iseli Hrvata iz Škobrnje koji se nezakonito uselio i živeo u toj kući 10 godina, ali je zadarski sud ne samo doneo presudu na njenu štetu, već je naložio i da mu isplati više od 10.000 evra, koliko je navodno uložio dok je živeo u toj kući

Sve dok nije isplatila taj novac, ona nije mogla da proda kuću, a nelegalni stanar se na kraju iselio i odneo iz kuće bukvalno sve, uključujući parket i wc šolju, pišu Novosti.

Hrvatski advokat Ante Krajina, kako je rekla Marija listu, nagovorio je da pokrene novi spor protiv opštine i nelegalnog stanara, ali se on nepovoljno završio po nju, jer se jednog dana njen advokat nije pojavio na ročištu i presuda je doneta u korist tuženog.

Druga strana tražila je naknadu sudskih troškova, pa je našla advokata u Pančevu da ih zastupa u Srbiji.

Tako je Marija prošle godine dobila rešenje Višeg suda u Beogradu, kojim se priznaje hrvatska presuda i nalaže da plati troškove postupka od 2.500 evra, plus angažovanje advokata i izvršitelja.

List navodi da nedavna odluka Privrednog suda u Beogradu da prizna hrvatsku presudu i naloži prinudnu naplatu sudskih troškova od 150.000 evra srpskom preduzeću "Mladost turist", predstavlja pilot-presudu prema kojoj bi moglo nadalje da se sudi preduzećima u Srbiji, a građanima se tako sudi još od prošle godine.

"Mladost turist" mora da plati ovaj astronomski iznos za postupak koji je izgubio tražeći povrat svog hotela u Baškoj Vodi.

Ukoliko presudu potvrdi Privredni apelacioni sud u Beogradu, srpska preduzeća moraće da plate milionske troškove za još osamdesetak postupaka koje vode pred hrvatskim sudovima.

Advokat Zoran Ristić rekao je za list da sporna presuda na štetu "Mladost turista" legalizuje kofiskaciju srpske imovine i pravno nasilje Hrvatske, a da je presuda suda u Srbiji suprotna i ustavnopravnom sistemu i nacionalnim interesima Srbije.

"Ovaj spor nije bio klasičan građanskopravni spor, već spor sa državom koja je oduzela celokupnu imovinu stranog lica samo zato što je srpsko", ukazao je Ristić.

Kurir.rs/ Večernje novosti

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...