Najnovije vesti

ALBANAC SA SRPSKIM PASOŠEM IZVRŠIO JE NAJBRUTALNIJU LIKVIDACIJU HRVATA: Zbog TRI velike greške, policija ga je brzo uhvatila
Liridon Beriša, Foto: Facebook/Liridon Beriša

NEZAPAMĆENA LIKVIDACIJA U HRVATSKOJ

ALBANAC SA SRPSKIM PASOŠEM IZVRŠIO JE NAJBRUTALNIJU LIKVIDACIJU HRVATA: Zbog TRI velike greške, policija ga je brzo uhvatila

Hrvatska

Pet dana posle hapšenja Liridona Beriše (27), Albanca sa srpskim državljanstvom, zbog ubistva Ante Prnjaka (34) u Splitu, proširila se priča kako je policija u tako kratkom vremenu uspela da otkrije počinioca.

Nakon što je Ante Prnjak u utorak likvidiran sa 14 metaka iz automatske puške 7,62 mm, Liridon Beriša je sutradan, ni 15 sati posle zločina, na javnoj plaži u Stobreču, pred nizom svedoka, sam izjavio kako ga je ubio.


Do priznanja je došlo posle sukoba i svađe sa više osoba koje su se umešale u njegovu prepirku sa devojkom sa kojom je došao na plažu u Stobreču. Kako je sukob Beriše i devojke eskalirao u tolikoj meri da je ona bila i fizički ugrožena, umešalo se nekoliko ljudi pokušavajući da ga umire i spreče u daljem nasrtanju.

Beriša
Berišafoto: Facebook / Liridon Beriša

Na njihovu intervenciju, Liridon Beriša, već uzrujan od sukoba sa devojkom i dodatno iziritiran njihovim upletanjem, kaže naglas muškarcu koji mu je bio najbliži: "Ubiću te kao šta sam ubio Prnjaka! Zapaliću ti auto kao šta sam ga njemu zapalio!".

 

Posle toga odlazi s plaže, a svedoci sukoba pozivaju policiju koja dolazi u najkraćem roku. Kada su policajci došli da sastave zapisnik, rečeno im je što je Liridon izjavio. U sredu poslepodne PU splitsko-dalmatinska izdaje internu potragu za Liridonom Berišom u kojoj kažu da je naoružan i opasan. Ne nalaze ga na adresi na kojoj je prijavljen u Stobreču, jer je već pobegao.

Prnjak
Prnjakfoto: Facebook / Ante Prnjak


Uhapšen je dan kasnije, u četvrtak ujutro, kraj štanda sa voćem koji drži njegova porodica, gde je došao po novac. U nastavku kriminalističke obrade, policija dolazi do snimka sa benzinske stanice na kojoj se vidi Liridon Beriša kako dolazi s BMW-om, u vlasništvu Ante Prnjaka, posle njegove smrti na TTTS-u, i u kantu od 10 litara toči benzin. Automobil je pronađen isti dan kada i telo, kasnije ujutro na području Tugara, zapaljen i sa doslovno raznesenim prednjim delom. Kao eksplozivna naprava poslužila je kanta sa gorivom koja je stavljena pod prednji kraj vozila i zapaljena.

 

Pušku s kojom je izvršeno ubistvo, umesto da je bacio u automobil, ostavio je u grmlju kraj mesta paljevine.

Brutalna likvidacija odigrala se u Splitu
Brutalna likvidacija odigrala se u Splitufoto: Profimedia

Uporedno sa pričom o hapšenju, nagađa se i o motivu koji je mogao navesti Liridona Berišu na ubistvo. Kao strani državljanin, poslednjih sedam godina imao je prijavljeno boravište na adresi u Stobreču. Zajedno sa porodicom radio je na prodaji voća, ali se u zadnje vreme sve više kockao te se, navodno, zadužio kod dosta ljudi.

 

Te večeri je, prema sadašnjim saznanjima policije i Državnog tužilaštva, išao s Antom Prnjakom do šumarka na kraju ulice Gospe u Siti u Strožancu, gde su uzeli automatsku pušku da je isprobaju. Odlaze "BMW"-om na TTTS gde je u rasponu od 10 minuta, između 22.37 i 22.48, Ante Prnjak smaknut sa 14 hitaca iz neposredne blizine. Minutaža je određena snimkom jedne od kamera sa TTTS-a na kojoj se vidi automobil, ali ne i osobe u njemu.

foto: Facebook / Ante Prnjak

Liridon Beriša je osumnjičen da je zatim uzeo Prnjakovu torbicu sa novcem, mobilni telefon i automobil "BMW" i da je otišao da se kocka. Taj segment je bitan jer tela progona smatraju kako je ubio Prnjaka sa namerom da ga opljačka, znači iz koristoljublja, čime bi počinio krvni delikt teže kvalifikacije, za što može dobiti od deset do 40 godina zatvora. Ako ne dokažu taj deo zločina, za tzv. obično ubistvo zaprećeno je od pet do 20 godina zatvora.

 

Do incidenta na stobrečkoj plaži, policija je bila fokusirana na traženje osumnjičenog na osnovu snimka koja je ubrzo postao dostupan širokom krugu ljudi.


Na njemu se vidi Ante Prnjak kako grli osobu krvavog lica i natečenog oka i kako se obraća muškarcu uz reči: "Tomo, crni Tomo!" Pregledom snimka iz onoga što je Prnjak govorio, zaključije se da je snimljen u julu ove godine i da optužuje određenog Tomu da je potpisao nešto protiv njega pre godinu dana.

 

Upravo u tom razdoblju 2017. godine Ante Prnjak je bio uhapšen kao deo grupe osumnjičene za dilovanje kokaina. Dok se još Liridon Beriša nije sam označio kao ubica, kao jedan od mogućih osumnjičenih u nemačkoj policiji je više sati proveo profesionalni bokser koji je sa Prnjakom imao sukob u jednom splitskom kafiću prošle godine. I taj sukob je krenuo zbog optužbi koje je Ante Prnjak uputio na račun bokserovog kuma kojeg je krivio zbog hapšenja sa drogom. U trenutku kada su policajci koji su intervenisali na plaži u Stobreču saznali šta je Liridon vikao, istraga je promenila smer.

 

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija
Foto: Facebook/Printscreen

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...