UGOVOR ZA STALNO, SMEŠTAJ, PLATA 2.500 EVRA: Radnike posrnulog hrvatskog giganta obasipaju ponudama za posao (FOTO)
Foto: Beta

TRAŽE SE SVE STRUKE

UGOVOR ZA STALNO, SMEŠTAJ, PLATA 2.500 EVRA: Radnike posrnulog hrvatskog giganta obasipaju ponudama za posao (FOTO)

Hrvatska -

Poslovna kriza riječkog brodogradilišta "3. maj", čiji radnici nisu primili plate za jul, za posrednike u zapošljavanju kvalifiikovanih radnika u inostranstvu pokazala se kao prava prilika.

Dok radnici štrajkuju, ne znajući ni hoće li dobiti zaostalu platu, a kamo li kakva je dugoročna budućnost njihovih radnih mesta, na prilazima brodogradilištu, kao i pred samim ulazom bujaju leci i plakati koji im nude zapošljavanje, najčešće u Nemačkoj.

foto: Beta

Traže se praktično sve struke – varioci, monteri, instalateri, bravari, i tako redom, a barem prema delu letaka, nudi se stalno zaposlenje, stabilni prihodi, a često i osiguran smeštaj.

Variocu se tako u Nemačkoj nudi posao u okolini Bremena i Hamburga. Traže radnike koji mogu da počnu odmah, a nude im ugovor o radu uz zdravstveno i penziono osiguranje, godišnji odmor propisan zakonom, a za one koji rade prekovremeno, višak radnih sati se preraspodeljuje u slobodne dane, tako da takav radnik može u jednoj godini imati i oko 40 radnih dana godišnjeg.

foto: Beta

Poslodavac obezbeđuje stan, s time da su u sobama smeštena po dva radnika. Plata je od 17 do 19 evra po satu, bruto, za kvalifikovanog varioca. Mesečno se odradi oko 200 sati, znači plata je između 3.400 evra i 3.800 evra bruto.

Tako bi nekome ko u Nemačkoj ima platu od 3.800 evra bruto, mesečni prihod bio 2.343 evra neto, a za one koji su u braku 2.600 evra, s obzirom da je za njih porez nešto niži. Poređenja radi u preduzeću "3. maj" varilac mesečno zaradi oko 800 evra.

Kurir.rs/ Novilist.hr

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track