DOK RADNICI ŠTRAJKUJU, NEMCI IH ZASIPAJU PONUDAMA: Nude 2.500 evra mesečno, a evo kakvi su uslovi
Foto: Profimedia

oglasi na sve strane

DOK RADNICI ŠTRAJKUJU, NEMCI IH ZASIPAJU PONUDAMA: Nude 2.500 evra mesečno, a evo kakvi su uslovi

Hrvatska -

Poslovna kriza riječkog brodogradilišta “3. maj" za posrednike u zapošljavanju kvalifikovanih radnika u inostranstvu pokazala se kao prava prilika.

Dok radnici štrajkuju, ne znajući ni hoće li dobiti zaostalu platu, a kamoli kakva je dugoročna budućnost njihovih radnih mesta, na prilazima brodogradilištu, kao i pred samim ulazom, kao pečurke posle kiše bujaju leci i plakati koji im nude zapošljavanje, najčešće u Nemačkoj.

Traže se praktično sve struke – varioci, monteri, instalateri, bravari, i tako redom, a barem prema delu letaka, nudi se sigurno zaposlenje, stabilni prihodi, a često i osiguran smeštaj. Nije teško pretpostaviti da su mnogi od radnika “3. maja”, pritisnuti finansijskim poteškoćama i neizvesnošću, odlučili da zovu brojeve telefona istaknute na lecima.

foto: EPA

Isto su učinili i hrvatski novinari, pokušavajući da saznaju šta se to tačno nudi radnicima “3. maja”. Pozvali su nekoliko brojeva iz oglasa pred brodogradilištem, raspitujući se za posao zavarivača. Zanimalo ih je u kom roku se može potpisati ugovor i početi rad.

“Praktično odmah. Radi se u okolini Bremena i Hamburga, a potpisuje se nemački ugovor o radu. Znači sve čisto, nemačko zdravstveno i penziono osiguranje. Godišnji odmor je prema nemačkom zakonu, minimalno dva i po dana za svaki mesec, s tim da se preraspodelom viška radnih sati, što je uobičajeno zbog prekovremenih, u proseku dođe na oko četrdeset dana odmora u godini. To je mesec i po dana, što nije loše”, kaže sagovornik.

Saglasni smo da mesec i po godišnjeg ne zvuči loše, ali zanimaju nas i ostali uslovi, pre svega visina mesečne plate i smeštaj.

foto: EPA

“Poslodavac osigurava stan, s tim da su u sobama smeštena po dva radnika. Plata je od 17 do 19 evra po satu, bruto, za kvalifikovanog zavarivača. Mesečno se odradi oko 200 sati, znači plata je između 3.400 evra i 3.800 evra bruto”, kaže posrednik.

Koliko je to u neto iznosu, pitali su novinari, pravdajući se kako se slabo razumeju u nemačke poreske stope.

“Ne znam sad ovako, napamet. Zavisi i od toga jeste li oženjeni i imate li dece, onda je porez nešto niži. Mislim da je to negde oko 2.500 evra mesečno”, kaže sagovornik.

Kurir.rs/Novi list Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track